«Trasta komercbankas» administrators maijā atguvis € 6,2 miljonus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ILMARS ZNOTINS / AFP

. Likvidējamās «Trasta komercbankas» administrators šogad maijā atguvis 6,2 miljonus eiro, kas ir 16,8 reizes vairāk nekā mēnesi iepriekš, liecina oficiālajā izdevumā «Latvijas Vēstnesis» publicētais pārskats.

Tostarp no izsniegtajiem kredītiem bankas administrators 2017.gada maijā ir atguvis 4,547 miljonus eiro, bet no nekustamo īpašumu pārdošanas - 1,652 miljonus eiro.

Tādējādi 2017.gadā «Trasta komercbankas» administrators ir atguvis kopumā 20,846 miljonus eiro, bet kopš 2016.gada 14.marta, kad banka tika atzīta par likvidējamu, «Trasta komercbankas» administrators ir atguvis kopumā 132,788 miljonus eiro.

Vienlaikus «Trasta komercbankas» maksātnespējas procesa izdevumi šogad maijā bija 370 568 eiro, tajā skaitā atlīdzība administratoram un administratora palīgam bija 291 193 eiro, darbiniekiem izmaksājamā darba samaksa un izmaksājamie atlaišanas pabalsti bija 7957 eiro, nepieciešamie izdevumi kredītiestādes mantas uzturēšanai un nepieciešamo darba telpu uzturēšanai maksātnespējas procesa laikā - 58 985 eiro, bet izdevumi izsoļu organizēšanai - 12 202 eiro.

Tādējādi šogad «Trasta komercbankas» maksātnespējas procesa izdevumi kopumā bijuši 3,776 miljonu eiro apmērā, bet kopš 2016.gada 14.marta, kad banka tika atzīta par likvidējamu, bankas maksātnespējas procesa izdevumi kopumā veido 14,703 miljonus eiro.

Pārskats arī liecina, ka garantētie noguldījumi bankā 2017.gada 31.maijā bija 6,643 miljonu eiro apmērā, kas ir par 7,1% jeb 506 942 eiro mazāk nekā aprīļa beigās. Savukārt citi noguldījumi bija 83,554 miljonu eiro apmērā, bet bankas emitēto parāda vērtspapīru apmērs bija 10,082 miljoni eiro.

Kredītos banka šogad maija beigās bija izsniegusi 18,85 miljonus eiro.

Kopumā «Trasta komercbankas» aktīvi 31.maijā bija 54,695 miljonu eiro apmērā (aprīļa beigās - 59,97 miljoni eiro).

Savukārt bankas kapitāls un rezerves maija beigās bija negatīvs - mīnus 51,049 miljoni eiro.

Vienlaikus pārskatā atzīmēts, ka par attiecīgajā pārskatā ietverto informāciju atbild «Trasta komercbankas» iepriekšējais administrators Ilmārs Krūms, savukārt pašreizējais bankas administrators Armands Rasa par pārskatā ietvertās informācijas patiesumu neatbild.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Eiropas Centrālā banka pēc Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) ierosinājuma no 2016.gada 4.marta anulējusi «Trasta komercbankai» izsniegto licenci, ņemot vērā, ka banka ilgstoši pieļāva nopietnus pārkāpumus vairākās svarīgās bankas darbības jomās. Tāpat ņemts vērā FKTK kā Latvijas Noregulējuma iestādes izvērtējums, ka bankai nav iespējams piemērot noregulējumu jeb glābt to sabiedrības interesēs.

«Trasta komercbanku» par likvidējamu Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa atzina 2016.gada 14.martā. Savukārt 2017.gada 10.martā «Trasta komercbanka» tika pasludināta par maksātnespējīgu un sākta bankas bankrota procedūra.

Tāpat ziņots, ka Krūms no «Trasta komercbankas» administratora pienākumu pildīšanas tika atcelts ar Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas 2017.gada 19.jūnija lēmumu. Savukārt viņa vietā tiesa bankas maksātnespējas procesa administratora amatā iecēla Rasu.

FKTK šogad maijā vērsās tiesā ar pieteikumu par Krūma atcelšanu no administratora pienākumu pildīšanas, jo konstatēja, ka «Trasta komercbankas» administrators neatbilst Kredītiestāžu likuma noteiktajām prasībām, kā arī konstatēja tādu administratora rīcību, kas FKTK vērtējumā bija uzskatāma par ļaunprātīgu.

Valsts policija jūnija sākumā Krūmu aizturēja, bet 9.jūnijā Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa nolēma Krūmu apcietināt. Krūmam tiek inkriminēta izspiešana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu