SPRK nesniedz atļauju «Conexus Baltic Grid» pašam noteikt dabasgāzes pārvades tarifus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padome noraidījusi AS «Conexus Baltic Grid» lūgumu atļaut komersantam pašam noteikt dabasgāzes pārvades sistēmas pakalpojuma tarifus, pavēstīja regulatorā.

(Pievienots «Conexus Baltic Grid» komentārs 5. līdz 7.rindkopā.)

SPRK šādi lēma tāpēc, ka līdz ar dabasgāzes tirgus atvēršanu Latvijā šogad aprīlī ir mainījušies dabasgāzes pārvades sistēmas pakalpojuma tarifu noteikšanas principi un tarifu projekta sagatavošanas un izvērtēšanas procesā nepieciešama detalizēta ar dabasgāzes tirgus saistītu apstākļu analīze un liela apmēra izmaksu pamatojošo dokumentu pārbaude.

«Enerģētikas likums paredz iespēju sistēmas operatoram pašam noteikt pārvades, sadales un uzglabāšanas tarifus, ja ir saņemta regulatora atļauja. Tādā gadījumā tarifu izvērtēšanas process ilgst 21 dienu. Vienlaikus sadales, pārvades un uzglabāšanas pakalpojumu tarifi pirms to stāšanās spēkā tiek publicēti SPRK noteiktajā kārtībā. Līdz brīdim, kad beigsies saistībā ar dabasgāzes tirgus atvēršanu sāktais izmaiņu process un dabasgāzes tirgus darbība nostabilizēsies, būtu nepieciešama regulatora īstenota dabasgāzes tirgus darbības un tarifu aprēķinā izmantoto pieņēmumu par tirgus darbību rūpīga analīze, lai lietotāju maksājumi segtu tikai tehnoloģiski un ekonomiski pamatotas dabasgāzes pārvades sistēmas pakalpojuma sniegšanas izmaksas,» skaidroja regulatora pārstāvji.

SPRK attiecīgo iesniegumu no «Conexus Baltic Grid» saņēma 2017.gada 5.janvārī, pēc kura lūdza komersantam iesniegt pamatojumu izteiktajam lūgumam. Regulators izvērtēja vēstuli ar pamatojumu izteiktajam lūgumam izsniegt šādu atļauju un nolēma to noraidīt.

«Conexus Baltic Grid» pārstāve Dace Baltābola aģentūrai LETA norādīja, ka uzņēmuma ieskatā šāda atļauja ir nepieciešama, lai iespējami saīsinātu laiku starp jauno tarifu aprēķināšanu, publiskošanu un to spēkā stāšanos, kā arī tāpēc, lai būtu iespējams izmantot iepriekš noteiktus, ar gāzes gada maiņu saistītus tarifu spēkā stāšanās datumus, kā tas ir, piemēram, Vācijā vai Lietuvā.

«Tas savukārt ļautu tirgus dalībniekiem savlaicīgi plānot pārvades sistēmas izmantošanu un izvairīties no nenoteiktības un pasivitātes atbilstošu lēmumu par pārvades sistēmas izmantošanu pieņemšanā, kāda tirgus dalībnieku rīcībā bija vērojama šogad,» pauda Baltābola.

Pēc viņas teiktā, arī turpmāk, iesniedzot jaunus tarifu projektus, «Conexus Baltic Grid» izmantos Enerģētikas likumā noteiktās tiesības un lūgs atļauju uzņēmumam pašam noteikt tarifus, kas būs jo īpaši būtiski vienotā Baltijas dabasgāzes tirgus apstākļos, kad būs nepieciešami koordinēti un laikus prognozējami lēmumu par vienotās Baltijas ieejas/izejas zonas tarifu apstiprināšanu un spēkā stāšanos pieņemšanas datumi.

«Conexus Baltic Grid» tika dibināts pērnā gada nogalē, tam no AS «Latvijas gāze» nododot uzglabāšanas un pārvades sistēmas aktīvus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu