LPS vērsusies Saeimā, aicinot ar likumu pašvaldībām garantēt vismaz 19,6% no valsts nodokļu ieņēmumiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) nosūtījusi vēstuli Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, aicinot grozījumos likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), paredzēt, ka prognozētais nodokļu ieņēmumu kopapjoms pašvaldību budžetā nav mazāks par 19,6% no kopējiem valsts budžetā prognozētajiem nodokļu ieņēmumiem, informēja LPS pārstāve Jana Bunkus.

LPS šodien nosūtījusi Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai priekšlikumu nodokļu reformas likumprojektu paketes likumprojektam "Grozījumi likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" un aicina aicina Saeimu, skatot darbaspēka nodokļa reformas likumprojektus, ņemt vērā LPS domes izteikto viedokli.

Lai nodrošinātu pašvaldību budžetu stabilitāti un prognozējamību vismaz vidējā termiņā, LPS ierosina iedzīvotāju ienākuma nodokļa likumā kā pastāvīgu normu ietvert nosacījumus, ka prognozētais nodokļu ieņēmumu kopapjoms pašvaldību budžetā nav mazāks par 19,6%, un ka pašvaldībām piekrītošā nodokļu ieņēmumu proporcija primāri tiek nodrošināta, pārdalot IIN ieņēmumus par labu pašvaldībām.

Vēstulē LPS norāda, ka savienības dome 26.aprīlī, skatot jautājumu par plānotajām izmaiņām Latvijas nodokļu politikā un to ietekmi uz nodokļu ieņēmumiem pašvaldību budžetā 2018.-2021.gadā, pieņēma lēmumu «Par pašvaldību nodokļu ieņēmumiem valsts kopējos nodokļu ieņēmumos». Tajā LPS aicināja Saeimu un valdību nodokļu reformas likumprojektu paketē noteikt pašvaldībām piekrītošo nodokļu proporciju 19,6% apmērā valsts konsolidētā kopbudžeta nodokļu ieņēmumos kā pastāvīgu normu, lai nodrošinātu pašvaldību budžetu stabilitāti un prognozējamību gan vidējā termiņā, gan ilgtermiņā. Tāpat LPS aicināja nodrošināt iztrūkstošos līdzekļus pašvaldību budžeta nodokļu ieņēmumu proporcijas saglabāšanai nodokļu ieņēmumos valsts konsolidētajā kopbudžetā, primāri pārdalot IIN ieņēmumu proporciju par labu pašvaldībām.

Ministru kabinets (MK), izskatot pamatnostādņu projektu «Valsts nodokļu politikas pamatnostādnes 2018.-2021 gadam», lēma, ka MK nodrošina pašvaldību budžetu nodokļu ieņēmumus kopā ar speciālo dotāciju ne mazākus kā 19,5% no vispārējās valdības nodokļu ieņēmumiem, iesniedzot Saeimā likumprojektu «Par valsts budžetu 2018.gadam» un likumprojektu «Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2018., 2019., 2020.gadam».

LPS vēstulē norāda, ka novērtē valdības lēmumu nodrošināt pašvaldībām nodokļu ieņēmumus noteiktā proporcijā no valsts konsolidētā kopbudžeta kopējiem nodokļu ieņēmumiem, tomēr bažas raisot vēlme attiecīgo normu iestrādāt tikai likumprojektos «Par valsts budžetu 2018.gadam» un «Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2018., 2019., 2020.gadam».

LPS skaidro, ka atbilstoši «Likumam par budžetu un finanšu vadību» vidēja termiņa budžeta ietvara likuma projektu nākamajiem trim saimnieciskajiem gadiem izstrādā katru gadu, līdz ar to likums «Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2018., 2019., 2020.gadam» jau 2018.gada otrajā pusē tiks pārskatīts un attiecībā uz 2019.-2021.gadiem tiks pieņemts jauns regulējums. LPS uzskata, ka, iestrādājot normu par pašvaldībām piekrītošo nodokļu ieņēmumu proporciju valsts konsolidētā kopbudžeta nodokļu ieņēmumos vidēja termiņa budžeta ietvara 2018., 2019., 2020.gadam likumā, netiks sasniegts izvirzītais mērķis - nodrošināt stabilitāti un prognozējamību pašvaldību budžetu plānošanā un nepieciešamos finanšu resursus vidējā termiņā pašvaldību funkciju nodrošināšanai un saistību izpildei.

LPS uzsver, ka darbaspēka nodokļa reformai ir ļoti būtiska ietekme uz IIN ieņēmumiem pašvaldību budžetos, tādēļ jautājums par pašvaldību finanšu resursu stabilitāti un prognozējamību vidējā termiņā un ilgtermiņā ir ļoti aktuāls. Grozījumu likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli sākotnējās ietekmes novērtējuma ziņojumā ietvertā informācija liecina, ka plānoto izmaiņu ietekme uz iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumiem pašvaldību budžetā 2018.gadā ir mīnus 129 miljoni eiro, 2019.gadā mīnus 168 miljoni eiro, bet 2020.gadā mīnus 219 miljoni eiro. Finanšu ministrijas prognozētais kompensācijas dotācijas apjoms no valsts budžeta pašvaldībām 2019.gadā ir 123 miljoni eiro, bet 2020.gadā - 218 miljoni eiro.

Lai nodrošinātu normas par pašvaldībām piekrītošo nodokļu ieņēmumu proporciju valsts konsolidētā kopbudžeta nodokļu ieņēmumos pēctecību un ilglaicīgumu, LPS uzskata, ka šāda norma ir iestrādājama likumā «Par iedzīvotāju ienākuma nodokli».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu