Āfrikas cūku mēris «Latgales Bekonā» ir smags trieciens reģionam

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Āfrikas cūku mēris «Latgales Bekonā» ir smags trieciens reģionam, skaidroja Daugavpils novada domes priekšsēdētājas vietnieks Arvīds Kucins (Daugavpils novada partija). Viņš uzsvēra, ka uzņēmums bija nozīmīgs spēlētājs reģionā. Tam bija viens no lielākajiem gaļas pārstrādēs uzņēmumiem novadā, kā arī pašam savi veikali un kafejnīca.

«Latgales bekons» turpināja modernizēties un tas bija gandrīz pabeidzi sava gaļas pārstrādes ceha modernizāciju. Attīstībā ieguldīti gan pašu līdzekļi gan Eiropas Savienības projektu finansējums, stāstīja pašvaldības pārstāvis.

Ļoti sāpīgi šīs problēmas izjutīšot iedzīvotāji, jo daudzi vietējie bija nodarbināti uzņēmumā un pašlaik faktiski paliks bez darba.

Kā piebilda Kucins, ražotne bija specializējusies cūku audzēšanā, tādēļ esot maz ticams, ka tā īsā laikā varētu parorientēties uz citu biznesa veidu.

Pārtikas un Veterinārā dienesta (PVD) Dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības daļas vecākais eksperts Mārtiņš Seržants intervijā Latvijas televīzijas «Dienas ziņām» sacīja, ka par slimību saimniecību apkalpojošais veterinārārsts dienestam paziņojis vakar un jau vakar vakarā tika iegūti arī analīžu rezultāti, kas apstiprina slimības uzliesmojumu. PVD pārstāvis atzina, ka Āfrikas cūku mēris pašlaik ir konstatēts divos no kopumā sešiem «Latgales bekona» korpusiem, taču iznīcināt nāksies visas cūkas, jo infekcija visdrīzāk ir ievazāta visā cūku audzētavā.

Mārtiņš Seržants arī sacīja, ka, spriežot pēc tā, ko viņš bija redzējis līdz šim, «Latgales bekonā» tika ievēroti visi biodrošības pasākumi. Tomēr saimniecība ir pietiekami liela, lai varētu būt arī kāds vājais punkts. PVD pašlaik vēl nevarot sniegt savu vērtējumu par to, kur varētu būt bijis kāds trūkums, kas ļāvis slimībai izplatīties.

Jau ziņots, ka AS «Latgales Bekons» novietnē konstatēts Āfrikas cūku mēris, tādēļ tiks likvidēts 6000 cūku lielais ganāmpulks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu