Finansējumu Saeimas deputātu algām palielinās par € 881 000

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Saeimas deputātiem nākamgad pieaugs algas - finansējums atlīdzībām 2018.gadā tiek palielināts par 881 000 eiro, ceturtdien vēstīja raidījums «LNT Ziņas».

Ceturtdien apstiprinātais parlamenta budžeta projekts paredz, ka kopumā Saeimas budžets nākamgad augs par 1,6 miljoniem eiro.

Deputātu un arī vairāku citu amatpersonu alga ir saistīta ar vidējo atalgojumu valstī. Ja tas palielinās, vairāk saņem arī tautas priekšstāvji – to paredz likums. Lai gan deputātiem ir tiesības lemt arī par savas algas «iesaldēšanu», Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL/TB-LNNK) uzskata, ka nav pamata atteikties no algas pielikuma.

«Ja valstī tautsaimniecības vidējais atalgojums pieaug, tad amatpersonu atalgojums pieaug. Ja tautsaimniecības vidējais atalgojums samazinās, tad automātiski samazinās arī valsts amatpersonu algas,» norādīja Mūrniece.

Līdzīgs ir arī opozīcijas viedoklis - Gunāra Kūtra (NSL) vērtējumā deputātu atalgojuma sistēma ir taisnīga.

«Man patīk princips, ka noteiktām valsts amatpersonām alga ir saistīta ar valsts kopējo attīstību. Ja kopējā attīstība dod to, ka vidējā alga palielinās un darba devēji palielina saviem cilvēkiem algas, tad arī Saeima var palielināt. Pareizāk sakot, saskaņā ar likumā iestrādāto metodiku automātiski palielinās,» sacīja Kūtris.

Saeima kopumā nākamgad plāno tērēt 22 miljonus eiro, kas ir par 1,6 miljoniem vairāk, salīdzinot ar šā gada budžetu.

Parlamenta vadība skaidro, ka ir vairāki iemesli, kāpēc tēriņi pieaugs. Nākamais ir vēlēšanu gads, tāpēc ir rezervēta nauda, lai izmaksātu kompensācijas deputātiem, kuri nākamajā sasaukumā netiks ievēlēti. Papildu nauda nepieciešama arī valsts simtgades pasākumiem. Lielākus izdevumus radīs arī drošības uzlabošana un remonti.

«Ir jārūpējas par ēku drošību, sākot no sienām un griestiem, lai kādas vizītes laikā kaut kas kādam neuzkristu uz galvas,» skaidroja Mūrniece.

Saeimas jaunais budžets, iespējams, gan vēl būs jālabo, jo pagaidām nav apstiprinātas darbaspēka nodokļu izmaiņas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu