Rosina mainīt pieļaujamo ziedojuma procentuālo apmēru

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Juris Vīgulis, Saeimas Administrācija

Finanšu ministrija (FM) un opozīcijas partijas rosina Uzņēmumu ienākuma nodokļa likuma grozījumos mainīt pieļaujamo ziedojuma procentuālo apmēru.

Pagājušajā nedēļā Saeimā pirmajā lasījumā atbalstītajos grozījumos Uzņēmumu ienākuma nodokļa likumā paredzēti trīs nodokļa atvieglojumi ziedotājiem. Pirmais variants paredz neiekļaut taksācijas perioda ar uzņēmumu ienākuma nodokli (UIN) apliekamajā bāzē ziedoto summu, bet ne vairāk kā 10% apmērā no iepriekšējā pārskata gada peļņas pēc aprēķinātajiem nodokļiem.

Otrais variants paredz neiekļaut taksācijas perioda ar UIN apliekamajā bāzē ziedoto summu, bet ne vairāk kā 3% no iepriekšējā pārskata gadā kopējās darba ņēmējiem aprēķinātās bruto darba samaksas, no kuras samaksāti valsts sociālās apdrošināšanas maksājumi. Trešais variants paredz samazināt taksācijas periodā aprēķināto UIN, kas aprēķināts par pārskata gadā aprēķinātajām dividendēm, par 30% no ziedotās summas, bet nepārsniedzot 10% no aprēķinātās UIN summas par aprēķinātajām dividendēm.

Savukārt apstiprināšanai likumprojekta galīgajā lasījumā FM rosina mainīt pieļaujamo ziedojuma procentuālo apmēru.

FM iesaka pirmajā variantā neiekļaut taksācijas perioda ar UIN apliekamajā bāzē ziedoto summu, bet ne vairāk kā 5% apmērā no iepriekšējā pārskata gada peļņas pēc aprēķinātajiem nodokļiem.

Otrajā variantā ieteikts neiekļaut taksācijas perioda ar UIN apliekamajā bāzē ziedoto summu, bet ne vairāk kā 2% no iepriekšējā pārskata gadā kopējās darba ņēmējiem aprēķinātās bruto darba samaksas, no kuras samaksāti valsts sociālās apdrošināšanas maksājumi. Savukārt trešajā variantā ieteikt samazināt taksācijas periodā aprēķināto UIN, kas aprēķināts par pārskata gadā aprēķinātajām dividendēm, par 75% no ziedotās summas, bet nepārsniedzot 20% no aprēķinātās UIN summas par aprēķinātajām dividendēm.

FM minētos priekšlikumus pamato, ņemot vērā notikušās diskusijas ar sabiedriskā labuma organizācijām. FM norāda, ka šādas izmaiņas radīs negatīvu fiskālo efektu 15,2 miljonu eiro, bet to kompensēs akcīzes nodokļa kāpums atsevišķiem produktiem.

Tādus pašus likuma grozījumus attiecībā uz UIN atvieglojumiem ziedotājiem iesniegusi partija «No sirds Latvijai».

Arī partijas «Saskaņa» deputāts Igors Pimenovs iesniedzis līdzīgus likuma grozījumus pirmajā un otrajā variantā, taču trešajā variantā politiķis rosina ciparu «30%» aizstāt ar «65%», savukārt partija «Latvijas Reģionu apvienība» rosina «30%» aizstāt ar «85%».

LETA jau ziņoja, ka dažādu nozaru nevalstisko organizāciju (NVO) pārstāvji arī pēdējā Finanšu ministrijas (FM) piedāvājumā par uzņēmuma ienākumu nodokļa (UIN) atvieglojumiem ziedotājiem saskata ziedojumu samazinājuma risku.

Jau iepriekš NVO informēja, ka neatbalsta FM izstrādātos priekšlikumus, kas sākotnējā versijā, kā aprēķināja NVO, samazināšot ziedojumu apjomus sešas septiņas reizes no pašreizējiem 97 miljoniem uz 15 miljoniem eiro, bet jaunākajā versijā ziedojumu apjoms varētu kristies līdz 30 miljoniem eiro.

NVO nav apmierinātas ar to, ka, ņemot vērā šādus piedāvājumus, netiek spriests, kur valsts budžetā tiks rasts papildu finansējums gadījumā, ja finansējuma samazinājums NVO nozīmēs nespēju nodrošināt pakalpojumu sniegšanu esošajā apjomā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu