Fiskālās disciplīnas padomei bažas par nodokļu reformas negatīvo ietekmi uz budžeta bilanci

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Saeimas kanceleja

Fiskālās disciplīnas padome (FDP) vēstulē valsts amatpersonām pauž bažas par nodokļu reformas negatīvo ietekmi uz budžeta bilanci 2018.-2019.gadā, savukārt finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) sola novērst FDP pamanītās neatbilstības.

FDP vēstulē Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS), Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komitejas priekšsēdētājam Jānim Vucānam (ZZS) un finanšu ministrei norāda, ka plānotā nodokļu reforma paredz negatīvu fiskālo ietekmi 2018.gadam un 2019.gadam.

Lai arī nodokļu reforma paredz atgriezeniskos efektus, kas varētu daļēji kompensēt reformas fiskālo ietekmi, FDP tomēr iebilst pret ieņēmumu prognozēšanu, balstoties uz nodokļu reformas atgriezenisko ietekmi uz tautsaimniecību, nepārskatot un neapstiprinot galvenos makroekonomiskos rādītājus apstiprinājuma procedūras ietvaros.

«Patlaban spēkā ir rādītāji, kas tika apstiprināti, izstrādājot «Vidēja termiņa budžeta likumu 2017./2019.«. Paredzētās izmaiņas tautsaimniecībā, īstenojot nodokļu reformu, un ar to saistītā fiskālā ietekme būtu jāizvērtē jauna vidēja termiņa budžeta ietvara kontekstā. Ņemot vērā, ka FDP vēl nav apstiprinājusi makroekonomiskās prognozes nākamajam vidēja termiņa budžeta ietvaram, tā iebilst pret to izmantošanu, prognozējot ieņēmumus,» uzsvērts FDP vēstulē.

Lai novērstu neatbilstības, FDP rosina nodokļu reformas likumprojektu fiskālo ietekmi izskatīt vidēja termiņa budžeta ietvara 2018.-2020.gadam kontekstā, kā arī izstrādāt drošības pasākumus, lai novērstu budžeta bilances pasliktināšanos, ja plānotā nodokļu reformas fiskālā ietekme īstenojas mazākā mērā nekā paredzēts.

Savukārt Reizniece-Ozola aģentūrai LETA sacīja, ka galvenā FDP iebilde ir par to, ka gadījumā, ja nodokļu reformu gatavo pirms budžeta korekcijām, tad formāli rodas neatbilstība vidēja termiņa budžetam. Tomēr ministre sola neatbilstību novērst, gatavojot nākamā gada budžetu. «Loģiski, ka nodokļu reformas rezultāti tiks iestrādāti vidēja termiņa budžetā,» uzsvēra finanšu ministre.

«Ja tik formāli skatām likuma izpildi, tad vai nu varam īstenot nodokļu reformas pasākumus tikai pēc 2021.gada, vai arī reformas pasākumus varam īstenot tikai kopā ar budžeta pieņemšanu, kas nebūtu prātīgi, ja vēlamies, lai jaunās normas stātos spēkā laikus, lai Valsts ieņēmumu dienests un nodokļu maksātāji varētu savlaicīgi sagatavoties izmaiņām,» teica finanšu ministre.

FDP neatbilstības ziņojums par nodokļu reformas likumprojektiem tiks skatīts šodien plkst.10 Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē. Sēde būs slēgta un tajā piedalīsies Reizniece-Ozola, Finanšu ministrijas un FDP pārstāvji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu