Lielbritānijas latvieši domā atteikties no Latvijas pilsonības, ja viņu banku konti nonāks VID rokās

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Austra Helēna Žaggere / LETA

Ārzemēs dzīvojošos latviešus tā aizkaitinājuši grozījumi likumdošanā, kuru rezultātā visa viņu Latvijas banku kontu informācija nonāks Valsts ieņēmumu dienesta (VID) rokās, ka daži jau domā par atteikšanos no Latvijas pilsonības, raksta «Latvijas Sabiedriskie Mediji».

Banku pienākums ziņot VID par fiziskām personām, kuru konta apgrozījums gada laikā pārsniedz 15 000 eiro gadā, attieksies teju uz visiem, piemēram, Lielbritānijā dzīvojošajiem tautiešiem, jo minētā summa ir mazāka par minimālo algu, raksta LSM.LV

Kāds Anglijā dzīvojošs latvietis stāsta, ka

daudzi līdz šim šaubījušies pieņemt Anglijas pilsonību vai ne, bet tagad, pēc VID paziņojuma, daudziem šaubas esot zudušas.

Turklāt visās Eiropas Savienības valstīs ir spēkā Eiropas Padomes Direktīva un Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas izstrādātais globālais standarts, kas paredz, ka finanšu iestādēm reizi gadā ir jāziņo par nerezidentu konta stāvokli. Informāciju saņems attiecīgās valsts nodokļu inspekcija. Arī gadījumā,

ja ārzemēs dzīvojošs Latvijas pilsonis nebūs deklarējis dzīvesvietu ārpus Latvijas, bankas izvērtēs konta kontaktinformāciju un ziņos VID.

Problēmas varētu rasties tiem tautiešiem, kas Latvijā ir izīrējuši savu mājokli, bet nodokli par gūtajiem ienākumiem nemaksā, raksta LSM.LV. Daudzi pat nezina, ka par dzīvokļa izīrēšanu, neatkarīgi no gūto ienākumu apjoma, ir jāmaksā nodoklis VID.

Vēl viena problēma, kas varētu skart tautiešus, kuri ārvalstīs saņem sociālo pabalstu, saistīta ar automātisko informācijas apmaiņu starp valstīm. Ja izrādītos, ka viņiem Latvijā ir īpašumi un Latvijas banku kontos uzkrājumi, var gadīties, ka pabalstus viņiem nāktos atmaksāt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu