Saeimas komisija noraida ierosinājumu daļu no UIN ienākumiem novirzīt pašvaldībām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija pēc plašākām debatēm noraidīja opozīcijas deputāta Ivara Zariņa (S) ierosinājumu daļu no uzņēmuma ienākuma nodokļa (UIN) ienākumiem paredzēt pašvaldībām.

Zariņš mudināja noteikt, ka pēc UIN maksājuma saņemšanas valsts budžetā Valsts ieņēmumu dienestam jāveic iemaksātās nodokļa summas proporcionāla pārdale starp pašvaldību un valsts budžetu. Šo ierosinājumu atbalstīja divi deputāti, divi bija pret, bet vēl seši parlamentārieši balsojumā atturējās.

Vēl viens no Zariņa ierosinājumiem paredz, ka 50% no UIN jāparedz pašvaldības budžetam, kurā nodokļa maksātājs ir reģistrējis savu saimniecisko darbību.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) sacīja, ka pašlaik šādas izmaiņas nevaram atļauties, jo tas nozīmē būtisku valsts līdzekļu pārdali par labu pašvaldībām, bet tas nav atbalstāmi. Arī deputāte Laimdota Straujuma (V) norādīja, ka šāds risinājums nebūtu atbalstāms. Kā piemēru viņa minēja veikalus «Maxima», kas strādā daudzviet Latvijā, bet šāda norma nozīmētu, ka UIN daļa tiktu novirzīta tikai vienai pašvaldībai.

Savukārt deputāts Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) uzsvēra, ka ir jāmotivē pašvaldības, lai tās piesaistītu uzņēmējus. Nepieciešams radīt šādus mehānismus, akcentēja deputāts.

Arī parlamentārietis Igors Pimenovs (S) pauda viedokli, ka Zariņa ierosinājums ļautu stiprināt pašvaldības, kurām ir samērā «šaurs ieņēmumu avots».

Saeimas komisija šodien sāka skatīt priekšlikumus nodokļu reformas likumprojektiem.

Jauns UIN likuma projekts paredz UIN maksāšanu atlikt līdz brīdim, kad peļņa tiek sadalīta vai citādā veidā novirzīta tādiem izdevumiem, kuri nenodrošina uzņēmuma turpmāku attīstību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu