Biedrība: Latvijas zvejnieki šogad pilnībā apgūs nozvejas kvotas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/AP/Scanpix

Latvijas zvejnieki šogad pilnībā apgūs nozvejas kvotas, prognozēja biedrības «Nacionālās zvejniecības ražotāju organizācija» valdes priekšsēdētājs Inārijs Voits.

«Pēdējos gadus nav bijušas problēmas ar kvotu apguvi, arī šogad kvotu izdosies apgūt pilnībā,» pauda Voits.

Vienlaikus Voits piebilda, ka ierobežotās kvotas liedz kāpināt realizācijas apmērus eksporta tirgos. «Zvejnieki ir atkarīgi no kvotām. Cik liela mums ir noteikta kvota, tik arī drīkstam zvejot, bet no kvotas mēģinām «izspiest» maksimāli daudz, pēc iespējas zivis dziļāk apstrādājot zivis, un tādējādi radot produkcijai pievienoto vērtību,» teica Voits.

Viņš piebilda, ka Latvijas zvejnieki šogad ir ieguvuši MSC sertifikātu brētliņu zvejai Baltijas jūrā. Šis sertifikāts apliecina, ka zivju zveja tiek veikta atbildīgi, domājot par zvejas resursiem nākotnē. Sertificētas zivis iespējams pārdot par augstāku cenu, kā arī realizēt valstīs, kurās bez attiecīgā sertifikāta tās nepērk. «Dažādās valstīs, iegādājoties zivis, uzreiz prasa, vai ir šis sertifikāts. Brētliņu zvejai mums tas ir nokārtots,» teica Voits.

Vienlaikus viņš piebilda, ka MSC sertifikātam nav nozīmes Austrumeiropas valstīs, bet tam ir būtiska ietekme Skandināvijas valstīs, Centrāleiropā un Dienvideiropā. «Vecās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis tagad pārsvarā pieprasa sertifikātu, tostarp to pieprasa arī reņģēm. Šobrīd sertifikātus reņģēm gatavo vācieši, dāņi, igauņi, lietuvieši un poļi. Acīmredzot, arī latvieši to darīs, lai gan reņģu kvota Latvijas zvejniekiem Baltijas jūrā nav liela,» pauda Voits.

Nacionālās zvejniecības ražotāju organizācija ir dibināta 2004.gadā un tās mērķi ir zivju tirdzniecības apstākļu uzlabošana organizācijas biedriem, kā arī cenu stabilizācija, piedāvājuma koncentrācijas palielināšana, nozvejas plānu un programmu izstrāde. Tāpat «Nacionālās zvejniecības ražotāju organizācija» palīdz biedriem iekārtu modernizācijā un darbības veikšanā, kā arī kontrolē organizācijas biedru veicamo zvejniecību, regulē organizācijas biedru nozvejas kvotas un īsteno citus zvejniekiem svarīgus pasāku

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu