Nodokļu reforma: pudele alus būs par pieciem centiem dārgāka, šņabis - par eiro

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Pēc jaunajām nodokļu reformām stiprā alkoholiskā dzēriena puslitra pudele maksās teju par vienu eiro vairāk, bet viena alus pudele par apmēram pieciem centiem vairāk, aprēķinājis laikraksts «Latvijas Avīze».

Laikraksts vēsta, ka tas rada bažas - pārmaiņas varētu būtiski ietekmēt pierobežas pilsētiņu Valku, kas kļuvusi par sava veida alkohola tirdzniecības galvaspilsētu ar vairākiem tikai alkoholam domātiem veikaliem.

Igaunijas, kur pēdējā laikā strauji audzis akcīzes nodoklis alkoholiskajiem dzērieniem, iedzīvotāji grādīgos dzērienus dodas pirkt uz Latviju, no kā ieguvēji ir Latvijas uzņēmēji, pierobežas reģioni un valsts kopumā.Pirmajos sešos mēnešos Latvija no pierobežas tirdzniecības ar Igauniju ieguvusi vairāk nekā 16 miljonus eiro, taču situčija var strauji mainīties.

Jau ziņots, ka Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija trešdien atbalstīja ierosinājumu celt akcīzes nodokli alum un cigaretēm straujāk nekā tas bija iecerēts sākotnēji. no 2018.gada 1.marta līdz 2019.gada 28.februārim akcīzes nodoklis alum būs 6,8 eiro par katru absolūtā spirta tilpumprocentu, bet ne mazāk kā 12,5 eiro par 100 litriem alus. Savukārt 2019.gadā tas tiks palielināts līdz 7,4 eiro, bet 2020.gadā - līdz 8,1 eiro.

Savukārt pārējiem alkoholiskajiem dzērieniem, kas atsevišķi nav atrunāti likumā, akcīzes nodokli paredzēts noteikt 1670 eiro par 100 litriem absolūtā spirta, 2019.gadā - 1840 eiro par 100 litriem absolūtā spirta, bet 2020.gadā - 2025 eiro.

Saeima šodien galīgajā lasījumā plāno lemt par nodokļu reformas likumiem.

Parlamenta sēde vēl oficiāli nav sasaukta, bet iecerēts, ka tā sāksies plkst.14. Valdošās koalīcijas politiķi gan iepriekš vienojusies, ka likumi netiks skatīti vēlā vakarā, nepieciešamības gadījumā sēde turpināsies piektdien. Saeimas Prezidijs šodien plkst.10.45 lems par parlamenta sēdes sasaukšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu