Jauno projektu dzīvokļu cena Rīgas mikrorajonos gada laikā augusi par 5%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas mikrorajonos esošu jauno projektu dzīvokļu vidējā cena 2017.gada pirmā pusgada beigās sasniedza 1260 eiro par kvadrātmetru, kas ir par 5% vairāk nekā 2016.gadā, teikts nekustamo īpašumu kompānijas «Arco Real Estate» jauno projektu tirgus pārskatā.

Rīgas mikrorajonu jauno projektu raksturīgais cenu diapazons 2017.gada pirmajā pusgadā bija no 800 eiro līdz 1600 eiro par kvadrātmetru. Saskaņā ar Valsts zemes dienesta datiem šajā diapazonā ietilpa 86% no šī segmenta dzīvokļu darījumiem, kas reģistrēti 2017.gada pirmajā ceturksnī. Savukārt otrajā ceturksnī šajā cenu diapazonā notika 76% no darījumu kopskaita.

Līdzīgi kā 2016.gadā, arī 2017.gadā darījumu augstākās cenas Rīgas mikrorajonu jaunajos projektos pārsniedza 2000 eiro par kvadrātmetru. Viena no augstākajām dzīvokļu cenām bija jauno dzīvokļu projektā «Bitera 6» Imantā, Bitera ielā 6, kur dažos darījumos cenas pārsniedza 2000 eiro par kvadrātmetru. Tomēr, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, darījumu skaits par cenu virs 2000 eiro par kvadrātmetru nepalielinājās. Dārgākais darījums pirmā pusgada laikā notika Mežaparka projektā «Garden Apartments», kas atrodas Visbijas prospektā 45, par vairāk nekā 2900 eiro par kvadrātmetru.

Darījumi cenu robežās no 600 līdz 800 eiro par kvadrātmetru notika ar dzīvokļiem bez pilnas apdares (kur bija nepieciešami papildus ieguldījumi), vai arī minētā cenu diapazona darījumos fiksētās cenas, visticamāk, pilnībā neatspoguļoja kopējo darījuma summu. Šādu darījumu īpatsvars bija 7% no Rīgas mikrorajonu jauno projektu dzīvokļu darījumu kopējā skaita, teikts pārskatā. Daudzi darījumi šajā cenu amplitūdā reģistrēti populārākajos Rīgas mikrorajonu daudzdzīvokļu projektos, kuros darījumu cenas mēdza būt pat divreiz augstākas.

Tādējādi, nosakot dzīvokļa kvadrātmetra vidējo cenu, darījumi zem 800 eiro par kvadrātmetru netika ņemti vērā. Arī dzīvokļu darījumi zem 600 eiro par kvadrātmetru uzskatāmi par neadekvāti zemiem, jo tik lēti dzīvokļi piedāvājumā nebija atrodami, skaidro «Arco Real Estate».

Šā gada pirmajā un otrajā ceturksnī visvairāk darījumu ar Rīgas mikrorajonu jauno projektu dzīvokļiem notika cenu amplitūdā no 1200 eiro līdz 1400 eiro par kvadrātmetru. Šādu darījumu īpatsvars veidoja ap 31% no jauno projektu dzīvokļu darījumu kopējā skaita. Šajā cenu kategorijā visvairāk darījumu notika jaunajā projektā «Priedes» (attīstītājs - «YIT Celtniecība»), kas atrodas Pupuķu ielā, Bišumuižā. Salīdzinot ar 2016.gadu, cenu amplitūda, kurā notika visvairāk darījumu, palielinājās. Iepriekšējos gados visvairāk darījumu parasti notika cenu robežās no 800 eiro līdz 1200 eiro par kvadrātmetru.

2017.gadā vismazāk dzīvokļu darījumu notika cenu robežās no 1800 eiro līdz 2000 eiro par kvadrātmetru: pirmā pusgada laikā kopumā reģistrēti vien divi šādi darījumi, katrā ceturksnī pa vienam.

Analizējot darījumu skaita proporciju pēc istabu skaita dzīvoklī, «Arco Real Estate» secina, ka Rīgas mikrorajonos 2017.gada pirmajā pusē visvairāk darījumu notika ar divistabu (39%) un trīsistabu (37%) dzīvokļiem. Savukārt ievērojami mazāk darījumu noticis ar vienistabas (16%) un četristabu dzīvokļiem (8%). 2016.gadā populārākie bija tieši vienistabas dzīvokļi, kuru darījumu skaits sasniedza 38% no kopējā darījumu apjoma.

Analizējot Rīgas mikrorajonu jauno projektu dzīvokļu darījumus pēc kopējās patības, pārskatā secināts, ka visvairāk darījumi notika ar vidējas platības dzīvokļiem. Šā gada pirmajā pusgadā visvairāk pārdoti dzīvokļi platībā no 50 līdz 85 kvadrātmetriem (297 darījumi jeb 56% no Rīgas mikrorajonu jauno projektu dzīvokļu darījumiem), kā arī salīdzinoši daudz dzīvokļu platībā virs 85 kvadrātmetriem (124 darījumi). Savukārt vismazāk tika pārdoti nelieli dzīvokļi, proti, platībā līdz 35 kvadrātmetriem (21 darījums).

«Arco Real Estate» norāda, ka šā gada sākumam Rīgas mikrorajonu jauno projektu segmentā bija raksturīga augsta aktivitāte - gada pirmajā ceturksnī pavisam reģistrēts 331 dzīvokļu darījums, kas bija augstākais rādītājs pēdējo gadu laikā. Savukārt otrajā ceturksnī reģistrētu darījumu skaits jau bija ievērojami mazāks - 197 darījumi.

Kopumā pirmajā pusgadā notika 528 darījumi ar dzīvokļiem jaunajos projektos Rīgas mikrorajonos, kas bija par 9% mazāk nekā 2016.gada pirmajā pusgadā (583 darījumi), turpretī par 30% vairāk nekā 2015.gada pirmajā pusgadā (407 darījumi). Salīdzinot ar 2014.gada pirmo pusgadu, kad tika reģistrēti 587 darījumi, šogad to bija par 10% mazāk. Pēdējo trīs gadu laikā vismazāk darījumu reģistrēts 2015.gada pirmajā ceturksnī - 178 darījumi.

Tādējādi šī gada otrā ceturkšņa darījumu skaita rādītājs vērtējams kā otrs zemākais pēdējo trīs gadu laikā, tādēļ nav pamata runāt par darījuma skaita pieaugumu, kā tas bija 2016.gadā, kad kopumā darījumu skaits bija visaugstākais (1140 darījumi), norāda «Arco Real Estate».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu