«Liepkalni» aicina interesentus kopīgi iegādāties kādreizējo restorāna kompleksu «Sēnīte»

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Maizes un konditorejas izstrādājumu ražotājs SIA «Liepkalni» sociālajā tīklā «Facebook» publiskojis aicinājumu ikvienam interesentam kopīgi iegādāties kādreizējo restorāna kompleksu «Sēnīte» Inčukalna novadā.

«Liepkalnu» īpašnieks Dagnis Čākurs aģentūrai LETA pastāstīja, ka viņu uzrunājuši nekustamo īpašumu realizētāji par iespēju iegādāties «Sēnīti». Čākurs īpašumu aplūkojis trīs reizes un secinājis, ka to iespējams attīstīt.

Kā liecina «Liepkalnu» publiskais aicinājums «Facebook», apskatot «Sēnītes» īpašumu, maiznīcas īpašniekam radusies ideja par publiskas akciju sabiedrības (AS) dibināšanu, kur ikviens varētu iegādāties akciju vai akcijas, tādējādi kļūstot par vienu no «Sēnītes» īpašniekiem.

Čākurs sacīja, ka šāda ideja viņam radusies, atceroties padomju laikus, kad bija patērētāju biedrības. Kaut arī tolaik bija cita ekonomika, kuru nenoteica tirgus, pēc «Liepkalnu» īpašnieka domām, AS forma būt kaut kas līdzīgs, kas palīdzētu radīt tautu vienojošu objektu.

Viņš norādīja, ka viņu jau ir uzrunājuši juristi, kuri ir gatavi palīdzēt izveidot «Sēnītes» darbības formu, lai AS būtu pārvaldāma. Tāpat Čākurs sacīja, ka radusies arī ideja izveidot projektam paredzētu interneta vietni, kurā visiem, kuru īpašumā būtu «Sēnītes» akcijas, būtu iespējams redzēt uzņēmuma finanses un to plūsmu, tādējādi radot arī caurskatāmu jaunās AS pārvaldības modeli.

Taujāts, kā plānots ēku attīstīt, maiznīcas īpašnieks norādīja, ka pastāv vairākas idejas, tostarp iespēja izveidot maizes un konditorejas ražotni, siera ražotni, kurā iespējams apmeklētājiem iesaistīties ražošanas procesā un iegādāties kaut ko no izstrādājumiem, kā arī veikalu un restorānu. Savukārt gadījumā, ja cilvēku atsaucība «Liepkalnu» īpašnieka iniciatīvai nebūs tāda, kā gaidīts, tad, pēc Čākura teiktā, viens no variantiem būtu, ka uzņēmums pats varētu attīstīt «Sēnīti» kā maizes cepšanas un miltu malšanas ražotni, kā arī izveidot restorānu un firmas veikalu. Tomēr viņš norādīja, ka tā ir varbūtība.

«Liepkalnu» īpašnieks sacīja, ka kopumā «Sēnītes» īpašums ir plašs, jo sastāv no trīs dažādiem zemesgabaliem, tādēļ pagaidām pilnīgas skaidrības, kā plānots attīstīt īpašumu, vēl nav. Viņš skaidroja, ka iepriekšminētā iemesla dēļ ir nepieciešams vēl pārrunāt ar visām ieinteresētajām pusēm stratēģiju, kā īpašumu varētu attīstīt.

Vaicāts, vai ir zināms aptuvenais investīciju apmērs, kādu būtu nepieciešams ieguldīt ēkas atjaunošanā, Čākurs skaidroja, ka, ieskaitot īpašuma iegādi, tas varētu būt aptuveni divi miljoni eiro. Viņš sacīja, ka pastāv iespēja, ka daļa no pagājušā gadsimta 80.gados veiktajām piebūvēm būtu jānojauc un jāatstāj tikai sākotnēji uzbūvētā ēka, tomēr viņš piebilda, ka par to ir pāragri spriest, un laiks rādīs, vai viņa idejai vispār būs lemts īstenoties.

Kā liecina restorānu kompleksa «Sēnīte» pārdošanas sludinājums portālā «ss.lv», īpašums atrodas Inčukalna novadā Vidzemes šosejas malā. Īpašums sastāv no ēkas ar kopējo lietderīgo platību 3310,8 kvadrātmetri. Ēka atrodas uz 1,582 hektāru liela zemes gabala. Tāpat kompleksa sastāvā ietilpst vēl divi zemesgabali 1,38 ha un 0,252 ha platībā. Sludinājumā norādītā īpašuma cena ir 580 000 eiro.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka savulaik slavenais restorāns «Sēnīte» pērn iekļauts aizsargājamo valsts kultūras pieminekļu sarakstā. Tas nozīmē, ka tukšās padomju laika ēkas saimnieki nedrīkst nojaukt. Taču arī atjaunot bijušo restorānu nav paredzēt.

Ēkas saimnieku aprēķini liecina, ka «Sēnītes» atjaunošanai nepieciešami četri līdz pieci miljoni eiro. Iepriekš jau esot atrasts pircējs no Krievijas, taču krīzes dēļ iecere izjukusi. Komplekss esot iekonservēts un apsargāts.

Restorāns «Sēnīte» Vidzemes šosejas malā tika uzbūvēts pagājušā gadsimta vidū. Sākotnēji šajā vietā tika izveidota tējnīca ar koši krāsotu lapeni sēnes formā. Vēlāk šajā vietā uzbūvēja jaunu ēku kompleksu, kas tika dēvēts par sešdesmito gadu arhitektūras šedevru.

Kā liecina «Firmas.lv» informācija, SIA «Restorāns Sēnīte» likvidēta 2010.gadā. Uzņēmuma lielākie īpašnieki bija SIA «AVE Astra» un Latvijas kooperatīvo sabiedrību centrālā savienība «Turība». Pastarpināti caur uzņēmumu «AVE Astra» «Sēnītes» īpašnieki bija kādreizējais centrālās savienības «Turība» prezidents, Latvijas Darba devēju konfederācijas viceprezidents Ivars Strautiņš un Atis Sausnītis, kurš savulaik ieņēmis vadošus amatus gan «Turībā», gan «Rīgas piena kombinātā», «Laimā», «Baltijas lāsē» u.c.

SIA «Liepkalni», kas ir ieinteresēta restorāna kompleksa «Sēnīte» iegādē, dibināta 1992.gadā un tās pamatkapitāls ir 194 682 eiro. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Dagnis Čākurs, liecina informācija «Firmas.lv».

«Liepkalni» 2015.gadā strādāja ar 7,163 miljonu eiro apgrozījumu un peļņu 416 087 eiro apmērā. Pārskatu par 2016.gadu uzņēmums vēl nav iesniedzis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu