«Trasta komercbankas» jaunieceltais administrators aicina bankas kreditorus iesniegt prasījumus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Likvidējamās «Trasta komercbankas» jaunieceltais administrators Armands Rasa aicina bankas kreditorus iesniegt prasījumus, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā «Latvijas Vēstnesis».

Paziņojumā minēts, ka ar Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas 2017.gada 19.jūnija lēmumu no «Trasta komercbankas» administratora pienākumu pildīšanas ir atcelts Ilmārs Krūms un par jauno administratoru iecelts Rasa. Atbilstoši šim lēmumam iepriekšējam administratoram ir uzlikts par pienākumu nodot «Trasta komercbankas» dokumentus un mantu Rasam, taču dokumentu, kas saistīti ar kreditoru prasījumiem, nodošanas process turpinās, un tie nav pārņemti.

«Ņemot vērā iepriekšminēto, kā arī, lai nodrošinātu visu kreditoru interešu aizsardzību, administrators Armands Rasa aicina visus «Trasta komercbankas» kreditorus - gan kreditorus, kas vēl nav iesnieguši savus kreditora prasījumus «Trasta komercbankas» maksātnespējas procesa ietvaros (pēc 2017.gada 10.marta), gan kreditorus, kas kreditora prasījumus bija iesnieguši iepriekšējam administratoram Ilmāram Krūmam, iesniegt savus kreditora prasījumus pašreizējam administratoram Armandam Rasam,» sacīts paziņojumā.

Lai kreditora prasījums tiktu atzīts un iekļauts kreditoru sarakstā, kuriem novirzāmi naudas līdzekļi, kreditoram - fiziskajai personai - nepieciešams iesniegt šādus dokumentus: kreditora prasījuma iesniegumu, dokumentus, kas apstiprina naudas līdzekļu likumīgu izcelsmi,dokumentus, kas apliecina, ka uz kreditora vārda ir atvērts bankas konts, kas norādīts kreditora prasījuma iesniegumā (bankas konts, uz kuru kreditors lūdz pārskaitīt naudas līdzekļus), pases kopiju, kā arī notariālu pilnvaru, ja kreditora prasījumu kreditora vārdā iesniedz pilnvarotā persona.

Savukārt juridiskajām personām, lai kreditora prasījums tiktu atzīts un iekļauts kreditoru sarakstā, kuriem novirzāmi naudas līdzekļi, nepieciešams iesniegt šādus dokumentus: kreditora prasījumu, dokumentus, kas apstiprina naudas līdzekļu likumīgu izcelsmi, dokumentus, kas apliecina, ka uz kreditora vārda ir atvērts bankas konts, kas norādīts kreditora prasījuma iesniegumā (bankas konts, uz kuru kreditors lūdz pārskaitīt naudas līdzekļus), pases kopiju un dokumentu, kas apliecina personas pilnvaras iesniegt kreditora prasījumu, apliecību par sabiedrības stāvokli (Certificate of Good Standing), kas izdota ne vēlāk kā 30 dienas pirms tās iesniegšanas, apliecību par sabiedrības pārvaldes institūcijām (Ceritficate of Incumbency), kas izdota ne vēlāk kā 30 dienas pirms tās iesniegšanas, kā arī apliecinājumu par patieso labuma guvēju.

Visi iepriekš minētie dokumenti kreditoram vai kreditora pilnvarotajam pārstāvim, kas norādīts kreditora prasījumā, jāiesniedz klātienē «Trasta komercbankas» maksātnespējas procesa administratora prakses vietas adresē Krišjāņa Valdemāra ielā 33-35, Rīgā, vai jānosūta pa pastu dokumentu oriģinālu formā vai notariāli apliecinātu kopiju formā uz norādīto administratora prakses vietas adresi. Ja dokumenti tiek iesniegti personīgi, kreditors var iesniegt dokumentu kopijas, nodrošinot to atbilstības oriģināliem pārbaudi iesniegšanas brīdī. Dokumentus jāiesniedz latviešu, angļu vai krievu valodā, taču nepieciešamības gadījumā administrators var pieprasīt kreditoram iesniegt dokumentu tulkojumus.

Kreditoriem, kas iesnieguši kreditoru prasījumus Krūmam pēc «Trasta komercbankas» maksātnespējas procesa pasludināšanas (pēc 2017.gada 10.marta), minētais fakts ir jānorāda prasījuma iesniegumā, minot datumu, kurā prasījums iesniegts, un formu, kādā tas iesniegts, kā arī jāiesniedz dokumenti, kas pamato prasījuma iesniegšanu Krūmam.

Kreditoriem - komercsabiedrībām (juridiskajām personām) - kas ir iesnieguši kreditoru prasījumus triju mēnešu laikā pēc «Trasta komercbankas» maksātnespējas procesa pasludināšanas (no 2017.gada 10.marta līdz 2017.gada 15.jūnijam), nepieciešams papildus iesniegt 2016.gada pārskatu vai sertificēta revidenta apstiprinājumu par to, ka kreditors atbilst mikrouzņēmuma, maza vai vidēja izmēra uzņēmuma statusam Eiropas Komisijas regulas izpratnē attiecībā uz gada apgrozījumu.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Eiropas Centrālā banka pēc Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) ierosinājuma no 2016.gada 4.marta anulējusi «Trasta komercbankai» izsniegto licenci, ņemot vērā, ka banka ilgstoši pieļāva nopietnus pārkāpumus vairākās svarīgās bankas darbības jomās. Tāpat ņemts vērā FKTK kā Latvijas Noregulējuma iestādes izvērtējums, ka bankai nav iespējams piemērot noregulējumu jeb glābt to sabiedrības interesēs.

«Trasta komercbanku» par likvidējamu Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa atzina 2016.gada 14.martā. Savukārt 2017.gada 10.martā «Trasta komercbanka» tika pasludināta par maksātnespējīgu un sākta bankas bankrota procedūra.

Par bankas maksātnespējas administratoru sākotnēji tika iecelts Krūms, taču ar Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas 2017.gada 19.jūnija lēmumu viņš ir atcelts no šo pienākumu pildīšanas. Viņa vietā tiesa bankas maksātnespējas procesa administratora amatā iecēlusi Rasu.

FKTK šogad maijā vērsās tiesā ar pieteikumu par Krūma atcelšanu no administratora pienākumu pildīšanas, jo konstatēja, ka «Trasta komercbankas» administrators neatbilst Kredītiestāžu likuma noteiktajām prasībām, kā arī konstatēja tādu administratora rīcību, kas FKTK vērtējumā bija uzskatāma par ļaunprātīgu.

Valsts policija jūnija sākumā Krūmu aizturēja, bet 9.jūnijā Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa nolēma Krūmu apcietināt. Krūmam tika inkriminēta izspiešana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana. Jūlija beigās Krūms izmeklēšanas interesēs atbrīvots no apcietinājuma. Viņam ir piemērota policijas uzraudzība, aizliegums izbraukt no valsts, kā arī aizliegums tikties ar noteiktām personām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu