Visvairāk sūdzību PTAC saņem par aviopakalpojumiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: REGIS DUVIGNAU / REUTERS

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) šī gada pirmajā pusgadā izskatījis 1347 sūdzības, kas ir par 13% vairāk kā 2016.gada pirmajā pusgadā, informēja PTAC, un visvairāk sūdzību saņemts par aviopakalpojumiem.

631 sūdzība saņemta par līguma noteikumiem neatbilstošiem pakalpojumiem, 351 sūdzība - par līguma noteikumiem neatbilstošām precēm un 133 sūdzības par komercprakses, reklāmas un e-komercijas pārkāpumiem. Jaunizveidotā Patērētāju strīdu risināšanas komisija ir pieņēmusi 20 lēmumu par labu patērētājiem.

2017.gada pirmajā pusgadā preču segmentā visvairāk sūdzību ir saņemts par mobilajiem tālruņiem - 92 sūdzības, par apaviem - 75 sūdzības, kā arī par elektroprecēm - 50 sūdzības.

Izskatot patērētāju sūdzības saistībā ar iegādātām precēm, PTAC konstatē, ka patērētājiem rodas problēmas ar savu patērētāju tiesību realizāciju situācijās, kad patērētāji nav informēti par strīdu risināšanas kārtību vai arī nav to ievērojuši. Proti, atbilstoši Patērētāju tiesību aizsardzības likumam, patērētājam ar pretenziju par preces kvalitāti ir jāvēršas pie preces pārdevēja, taču nereti patērētāji nevēršas pie preces pārdevēja, bet gan pie servisa centriem, kas var sarežģīt tālāko problēmas risināšanas gaitu.

Vēršoties pie preces pārdevēja, patērētājs ir tiesīgs izvirzīt Patērētāju tiesību aizsardzības likumā noteiktās prasības, tai skaitā preces maiņu, naudas atmaksu, kā arī preces pārdevējam ir jāievēro likumā noteiktā strīda risināšanas kārtība, savukārt servisa centri veic preču garantijas remontu atbilstoši ražotāja noteiktajiem garantijas noteikumiem, līdz ar to preces pārdevējs nebūs informēts par šādām darbībām un nenesīs atbildību par servisa centra rīcību.

Pakalpojumu segmentā saņemts par 253 sūdzībām vairāk nekā iepriekšējā gadā šajā laika periodā. Patērētāji visvairāk sūdzējušies par aviopakalpojumiem - par tiem saņemtas 236 sūdzības, kā arī par distances līgumu pakalpojumiem, par kuriem saņemtas 174 sūdzības. Salīdzinot ar 2016.gadu, par 153,8% ir pieaudzis sūdzību skaits par aviopakalpojumiem.

PTAC saskata sūdzību skaita pieauguma saistību ar aktīvu pārstāvības pakalpojumu sniedzēju darbību. Pēdējo gadu laikā aktīvi tiek veidoti sūdzību starpniecības uzņēmumi, kas piedāvā pasažieriem pārstāvību, risinot jautājumus saistībā ar kompensācijas saņemšanu, kas noteikta avioregulā. Šie uzņēmumi par maksu piedāvā pasažieriem pārstāvības pakalpojumus, vēršoties pie aviopārvadātāja, regulu uzraugošajām iestādēm un tiesā, jautājumos par kompensācijas saņemšanu lidojuma kavēšanās, atcelšanas vai atteiktas iekāpšanas gadījumā.

Pasažierim tāpat kā jebkurai citai personai ir tiesības savu interešu aizsardzībai izvēlēties pārstāvi, tomēr PTAC aicina pasažierus gadījumā, ja tiem tiek atteikta iekāpšana lidojumā, lidojums tiek atcelts vai lidojums kavējas, iepazīties ar publiski pieejamo informāciju par pasažieru tiesībām, ko nodrošina gan aviopārvadātāji, gan iestādes, gan masu mediji, un izvērtēt, vai pasažieriem ir nepieciešama maksas pārstāvja palīdzība. PTAC iesaka izmantot vienoto Eiropas Savienības (ES) pasažiera sūdzības veidlapu visās ES oficiālajās valodās.

Tāpat salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu par 123% ir pieaudzis sūdzību skaits par distances līguma pakalpojumiem. Sūdzību pieaugums ir saistīts ar vairāku komersantu negodprātīgu rīcību, pieņemot no patērētājiem pasūtījumus un priekšapmaksu par precēm interneta veikalos, bet preces nepiegādājot un arī neatgriežot naudu par iegādāto preci. Pret diviem šādiem komersantiem - «Baltic Able Traders» un «Viva Trade» - PTAC pieņēma lēmumus patērētāju kolektīvo interešu pārkāpuma lietās.

«Viva Trade» īsteno komercpraksi interneta vietnēs «www.moblive.lv» un «www.rigashop.lv», savukārt «Baltic Able Traders» piedāvāja patērētājiem preces interneta vietnē «www.2u.lv».

2017.gada pirmajā pusgadā notikušas 25 Patērētāju strīdu risināšanas komisijas sēdes, 20 gadījumos pieņemot patērētājiem labvēlīgus lēmumus, piecos gadījumos patērētāju prasība tika noraidīta.

No 20 komisijā pieņemtajiem lēmumiem, kuriem iestājies labprātīgās izpildes termiņš, komersanti ir izpildījuši astoņus lēmumus, desmit lēmumi nav izpildīti un komersanti ir iekļauti Melnajā sarakstā, savukārt divos gadījumos vēl nav beidzies lēmumu labprātīgās izpildes termiņš.

Četri no melnajā sarakstā iekļautajiem komersantiem faktiski savu saimniecisko darbību ir izbeiguši, tajā pašā laikā četri no melnajā sarakstā iekļautajiem komersantiem, kas nav izpildījuši komisijas lēmumus, veic aktīvu saimniecisko darbību. Šie komersanti ir «Tvshopextra.lv», kas īsteno komercpraksi interneta vietnē «www.tvshopextra.lv», «SF Baltic», kas pārstāv veikalu «Dessert» tirdzniecības centrā «Spice», kā arī uzņēmums «ETG», kas pārstāv veikalu «Podium» un SIA «Zelta Adatiņas A», kas darbojas interneta vietnē «zeltaadatinas.1s.lv».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu