Banku analītiķi jūlijā gaida patēriņa cenu kritumu 0,3-0,5% apmērā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva

Latvijā patēriņa cenas šogad jūlijā salīdzinājumā ar jūniju varētu būt samazinājušās par 0,3-0,5%, aģentūrai LETA prognozēja banku analītiķi.

Bankas «Citadele» ekonomists Mārtiņš Āboliņš aģentūrai LETA norādīja, ka 2017.gada jūlijā salīdzinājumā ar jūniju patēriņa cenas Latvijā varētu būt sarukušas par 0,4-0,5%, kas nozīmē, ka gada inflācija bijusi apmēram 2,9%.

Viņš arī minēja, ka šāds patēriņa cenu kritums ir salīdzinoši ierasts jūlijam - tas ir saistīts ar vasaras sezonas apģērbu izpārdošanu, kā arī ar sezonālu pārtikas cenu samazinājumu.

«Taču, neskatoties uz sezonālo pārtikas cenu kritumu, salīdzinājumā ar pērno gadu pārtikas cenas arī jūlijā būs augšas par aptuveni 6%. Pēdējos mēnešos gan pārtikas cenas pasaulē ir stabilizējušas un tādēļ ar atsevišķiem izņēmumiem tālāks pārtikas cenu kāpums tuvākajos mēnešos nav gaidāms. Vienlaikus līdz ar naftas cenu kritumu pasaules tirgos un eiro kura kāpumu pret ASV dolāru jūlijā par 3-4% lētāka būs kļuvusi degviela, ko gan nedaudz atsvērs dabasgāzes sadārdzināšanās mājsaimniecībām par aptuveni 3%. Papildus tam jūlijā būs pieaugušas arī cigarešu cenas, kas saistīts ar akcīzes likmes palielinājumu no šā gada 1.jūlija, taču pakalpojumu cenu inflācija varētu piebremzēties - no 4% pašlaik līdz aptuveni 3%, jo inflācijā vairs neatspoguļosies pērnā gada pievienotās vērtības nodokļa (PVN) kāpums apsaimniekošanas pakalpojumiem,» sacīja Āboliņš.

Viņš norādīja, ka arī tuvākajos mēnešos būtiskas izmaiņas inflācijas tendencēs Latvijā nav gaidāmas - līdz oktobrim inflācija saglabāsies tuvu 3%. Taču gada nogalē cenu kāpums, visticamāk, sabremzēsies un decembrī gada inflācija Latvijā varētu noslīdēt arī zem 2%. «Tas nozīmē, ka šogad kopumā patēriņa cenas Latvijā varētu augt par 2,9%, pie nosacījuma, ka līdz gada nogalei nenotiek kādas straujas izmaiņas globālajās naftas vai pārtikas cenās,» piebilda Āboliņš.

Savukārt «SEB bankas» makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis aģentūrai LETA prognozēja, ka patēriņa cenas šogad jūlijā salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi varētu būt samazinājušās par 0,3%, tādējādi gada laikā - šogad jūlijā salīdzinājumā ar pagājušā gada jūliju - patēriņa cenas augušas par 3,1%.

«Jūlijā cenu līmeņa izmaiņas ietekmēs sezonālie faktori. Šī ietekme izteikti parādīsies apģērbu un apavu cenu samazinājumā. Tāpat arī pārtikas cenās - dārzeņi, augļi, kaut tādās grupās kā piena produkti cenu kāpums būs turpinājies. Neliels samazinājums sagaidāms degvielas cenām. Cenu kāpums sagaidāms sakaru, kā arī citiem pakalpojumiem,» klāstīja Gašpuitis.

Centrālā statistikas pārvalde datus par patēriņa cenu izmaiņām jūnijā paziņos otrdien, 8.augustā.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka šogad jūnijā salīdzinājumā ar maiju patēriņa cenas Latvijā pieauga par 0,2%, bet gada laikā - šogad jūnijā salīdzinājumā ar 2016.gada jūniju - inflācija sasniedza 3%. Vienlaikus pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, jūnijā auga par 2%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu