Reģistrētā bezdarba līmenis sasniedzis zemāko rādītāju pēdējo astoņu gadu laikā (7)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Jūlijā reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā samazinājies par 0,1 procentpunktu - līdz 7,1%, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) apkopotā informācija.

NVA direktore Evita Simsone norāda, ka šāds bezdarba līmenis ir zemākais rādītājs kopš 2009.gada. Zemākais reģistrētā bezdarba līmenis jūlijā bija Rīgas reģionā - 4,6%, bet augstākais Latgales reģionā - 16,4%. Kurzemes reģionā reģistrētā bezdarba līmenis jūlija beigās bija 7,7%, Vidzemē - 7,6% un Zemgalē - 6,5%.

Jūlija sākumā NVA uzskaitē bija 66 708 bezdarbnieki, bet mēneša beigās - 65 554 reģistrēti bezdarbnieki, tādējādi reģistrēto bezdarbnieku skaits mēneša laikā samazinājies par 1154 cilvēkiem.

NVA dati liecina, ka šogad augstākais reģistrētā bezdarba līmenis valstī bija janvārī - 8,5%, un kopš janvāra tas samazinās ik mēnesi. Šogad reģistrētā bezdarba līmenis ir ievērojami zemāks nekā iepriekšējos gados, kā arī samazināšanās tendence ir straujāka, skaidro aģentūrā. NVA ieskatā, to ietekmējis aktīvāks tās darbs gan ar sadarbības partneriem, gan individuāla pieeja darbā ar klientiem.

Pēc Simsones paustā, šajā vasarā visvairāk jeb 39,1% bezdarbnieku bija vecumā virs 50 gadiem, tāpat daudz jeb 30,6% bija ilgstošo bezdarbnieku. Salīdzinot ar attiecīgo periodu pirms gada, visās bezdarbnieku mērķa grupās vērojams skaita samazinājums. Piemēram, jauniešu bezdarbnieku skaits gada laikā samazinājies par piektdaļu, un tas ir lielākais samazinājums, ja salīdzina ar citām bezdarbnieku mērķa grupām, skaidroja NVA direktore.

Viņa pavēstīja, ka šogad vērojams arī būtisks reģistrēto vakanču pieaugums. 2017.gada septiņos mēnešos NVA reģistrētas 40 007 vakances, kas ir par 17% vairāk nekā pērn. Vakanču skaits ievērojami palielinājies tādās nozarēs kā būvniecība, administratīvo un apkalpojošo dienestu darbība, kā arī Finanšu un apdrošināšanas darbība.

Jūlija beigās NVA datu bāzē bija reģistrētas 10 006 aktuālās brīvās darba vietas, un visvairāk vakanču tiek piedāvāts vidējas un zemas kvalifikācijas profesijās. Patlaban visvairāk tiek pieprasīti kravas automobiļu vadītāji, pavāri, veikala pārdevēji, namdari, betonētāji, izstrādājumu marķētāji, ēku celtnieki, klientu apkalpošanas operatori, palīgstrādnieki un komplektētāji. Darba devēji meklē arī kvalificētus darbiniekus ar specifiskām zināšanām, piemēram, programmētājus, lokmetinātājus gāzes vidē, kuģu remontatslēdzniekus, elektriķus, kuģubūves atslēdzniekus un citus.

Vienlaikus Simsone informēja, ka jūlijā pastāvīgā darbā iekārtojušies 3864 NVA reģistrētie bezdarbnieki, savukārt šī gada sešos mēnešos - 36 701 bezdarbnieks.

Pērn jūlija beigās reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā bija 8,3%.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu