Arī Latvijā atļauts fipronils; PVD pārbaudījis - olās kaitīgās vielas nav

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Latvijā nopērkamajās olās nav fipronila, kura klātbūtne atklāta olās vairākās Eiropas valstīs. Par šādiem Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) izmeklēšanas rezultātiem otrdien vēstīja raidījums «LNT Ziņas».

Fipronilu noteiktās jomās ir atļauts izmantot arī Latvijā - tā ir efektīva viela cīņā pret insektiem. Tas tiek izmantots blusu, utu un ērču iznīcināšanai. Bet fipronils ir atļauts tikai mīļdzīvniekiem - suņiem, kaķiem, papagaiļiem. To aizliegts izmantot lauksaimniecībā, ja gala produkts ir paredzēts cilvēkam lietošanai pārtikā. Tas tāpēc, ka šī viela ir toksiska un uzkrājas gaļā un olās.

«Tur ir toksiskais efekts, kā jau jebkuriem pesticīdiem, aknu šūnu bojājumi. Bet nu tad ir jābūt milzīgiem daudzumiem, lai cilvēks, apēdot 1-2 olas, lai viņam iestātos akūts efekts,» skaidroja PVD Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vadītāja Tatjana Marčenkova.

Galvenais putnu fabriku ienaidnieks ir sarkanās ērcītes, kas dzīvo vistu būros un pa naktīm sūc asinis. Tas samazina vistu produktivitāti, no kā rodas ekonomiskie zaudējumi. Tomēr putnkopībā ir aizliegti jebkādi insekticīdi, arī fipronils. Veterināriem nākas iztikt ar dabīgiem līdzekļiem, kas bieži vien ir daudz mazāk efektīvi, piemēram, putnu būri tiek apstrādāti ar silikātu.

«Kā tādas smagas smiltis tas līdzeklis ir, un viņš pielīp pie tās iekārtas, un tad, kad liek putnus iekšā, tad tās ērces atdzīvojas. Kad viņas šķiļas ārā un mēģina nokļūt pie putniem, tad viņas vienkārši mehāniski tiek sagrieztas. Tas ir efektīvs kādus četrus mēnešus pēc putnu ievietošanas,» stāstīja «Balticovo» Veterinārā dienesta vadītāja Inita Zute.

Iepriekšējā un šī gada laikā Latvijā fipronila klātbūtne gaļā vai olās nav konstatēta. PVD arī veicis izmeklēšanu un konstatējis, ka olu partijas ar fipronila atliekām Latvijā nav ievestas.

Ar fipronila izmantošanu saistītā ažiotāža Eiropā palielinājusi pieprasījumu tajās valstīs, kur olās aizliegtā viela nav konstatēta, tostarp arī Latvijā.

«Balticovo» pārstāvji atzīst, ka pēdējā laikā saņem ļoti daudz piedāvājumu no uzpircējiem par eksporta apjomu palielināšanu. Putnkopji prognozē, ka olas Eiropā varētu kļūt dārgākas. Augstas cenas varētu turēties apmēram gadu, kamēr fipronila skandāla skartās vecās Eiropas valstis neatjaunos olu ražošanu. Kopumā skartas jau septiņas valstis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu