Tirgotāju asociācija: Vidējās cenas piena produktiem Rīgas veikalos ir stabilas (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Vidējās cenas piena produktiem veikalos Rīgā ir stabilas, liecina Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) mazumtirdzniecības vidējās produktu cenas aprēķini.

Izņēmums no piena produktiem esot augstais sviesta cenu kāpums. Periodā no 2016.gada līdz 2017.gada sākumam 200 gramu iepakojumā sviesta cena bija pieaugusi par 8%. Vidējā cena 2016.gada martā bija 7,9 eiro kilogramā, bet cena 2017.gada martā - 8,55 eiro kilogramā.

Maijā vidēja cena 82% tauku satura sviestam nedaudz saruka līdz 8,35 eiro par kilogramu. Augustā sviesta cena ir sasniegusi 13,1 eiro kilogramā. Kāpums ir 53% procenti jeb vidēji viens eiro par paciņu 82% sviesta.

Kā skaidroja LTA prezidents Henriks Danusēvičs, sviesta cenu kāpumu noteica vairāki faktori. Tā rezultātā biržā pagājušā gada otrajā pusgadā sviesta cena sasniedza 3000 līdz 4500 eiro par tonnu, bet 2017.gada pirmajā pusgadā palielinājās līdz 6300 eiro par tonnu.

Cenu kāpumu noteica pieaugošais sviesta patēriņš lielajos tirgos - ASV, Krievija, Ķīna, piena ražošanas kritums Eiropas Savienībā, kas skaidrojam ar dotāciju samazinājumu 2016.gadā, un Jaunzēlandē, kas saistīts ar ganāmpulku atjaunošanu. Vēl viens faktors ir banku spekulācijas ar sviesta krājumiem, norādīja Danusēvičs.

Viņš prognozē, ka cenas stabilizēsies līdz gada beigām un saglabāsies robežās no 9,5 līdz desmit eiro par kilogramu. Vienlaikus LTA prezidents prognozē arī piena cenu kāpumu par 10-20%.

Periodā kopš gada sākuma gaļas produktu cenas veikalos vērojamas samērā stabilas, izņemot vistas gaļu, kas, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, kļuvusi dārgāka par vairāk nekā 20%. Patlaban kilograms broilera maksā 3,22 eiro. Desmit gabali vistu olu pērn augustā vidēji maksāja 1,23 eiro, šogad to cena ir 1,33 eiro.

Bakalejas preču grupā vērojama cenu stabilitāte. Salīdzinot ar iepriekšējā gada tādu pašu periodu, izmaiņas ir nelielas. Nemainīga palikusi cukura vidējā cena. Ievērojamākais kāpums ir griķiem, cena pieaugusi par 24%.

Kā atgādināja Danusēvičs, 2010.gadā griķu cena dažu dienu laikā pieauga par 67%. Daudzviet veikalos tie nebija nopērkami, jo patērētāji griķus izpirka pastiprināti, uztraucoties par tālāku cenu kāpumu un iespējamo deficītu, kāds tolaik bija Krievijā.

Kā liecina LTA apkopotā informācija 2016.gada augustā griķu cena par vienu kilogramu bija 1,91 eiro, bet 2017.gada augustā cena bija sasniegusi 2,37 eiro par kilogramu. Pērn augustā un arī augustā šogad cena par vienu kilogramu cukura ir 1,27 eiro. Divu kilogramu miltu iepakojums augustā pērn maksāja 1,44 eiro, bet augustā šogad cena pieaugusi līdz 1,49 eiro. Puskilograms auzu pārslu pērn augustā maksāja 72 centus, bet augustā šogad cena ir pazeminājusies līdz 65 centiem.

Minimālas cenu izmaiņas LTA novērojusi arī bezalkoholiskajiem dzērieniem. Piemēram multivitamīnu sula viena litra iepakojumā augustā pērn maksāja 1,31 eiro, bet augustā šogad cena sasniegusi 1,45 eiro, viens litrs tomātu sulas pērn augustā maksāja 1,3 eiro, bet augustā šogad cena noslīdējusi līdz 1,21 eiro. Bezalkoholiskais dzēriens «Coca-Cola» puslitra iepakojumā pērn augustā maksāja 82 centus, bet šogad cena pieaugusi līdz 85 centiem.

Produktu vidējo cenu aprēķinā vērā ņemtas cenas nozīmīgāko tirdzniecības uzņēmumu veikalu ķēdēs, nerēķinot ražotāju noteiktās akciju cenas. LTA patēriņa preču salīdzinājumu veikalu tīklos, sekojot līdzi cenu izmaiņām mazumtirdzniecībā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu