SEB pensiju otrā un trešā līmeņa plānu peļņa pirmajā pusgadā sasniegusi teju € 7 miljonus (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

SEB pensiju otrā un trešā līmeņa plānu peļņa pirmajā pusgadā sasniegusi gandrīz septiņus miljonus eiro, pavēstīja «SEB bankas» komunikācijas projektu vadītāja Jeļena Riļejeva.

Viņa atzīmēja, ka, pateicoties labvēlīgam investīciju klimatam februārī un martā, kā arī izvēlētajai stratēģijai, pirmajā pusgadā SEB pensiju otrā līmeņa dalībnieku kapitāls pieaudzis par gandrīz 59 miljoniem eiro, no kuriem tīrā investīciju peļņa bija 5,5 miljoni eiro, bet pārējā summa - dalībnieku iemaksas. Savukārt «SEB bankas» pensiju trešā līmeņa plānos kopējais uzkrājums audzis par 4,4 miljoniem eiro, investīciju peļņai veidojot 1,5 miljonus eiro.

«Iedzīvotājiem, kuri ir pensiju otrā līmeņa dalībnieki kopš sistēmas sākuma (2001.gads), jau ir izveidojies uzkrājums, kas sasniedz līdz pat pusei no gada algas. Tas ir pamatīgs kapitāls, bet diemžēl daudzi joprojām neuzskata to par sev piederošu, līdz ar to arī neseko, kam ir uzticēta šī kapitāla pārvaldīšana un kādi ir pārvaldīšanas rezultāti. Ja pensiju otrā līmeņa uzkrājums iedzīvotājiem būtu ērti redzams internetbankā, kā tas ir Lietuvā un Igaunijā, tas palīdzētu stiprināt uzticību pensiju sistēmai, vienlaikus vairojot iedzīvotāju pārliecību par to, ka šīs kapitāls pieder viņiem. Turklāt tas dotu iespēju sekot pārvaldīšanas darbības rezultātiem un pārvaldnieku izvēle un maiņa būtu daudz pārdomātāka,» sacīja «SEB Investment Management» vadītājs Jānis Rozenfelds.

Bankā norādīja, ka klienti, kuriem ir uzkrājums pensiju trešajā līmenī, aizvien aktīvāk izmanto internetbanku, lai sekotu līdzi uzkrājumam. Salīdzinājumā ar 2016.gadu, šogad par 50% ir palielinājies to klientu skaits, kuri ir noslēguši pensiju trešā līmeņa līgumu internetbankā. Turklāt iespēja sekot līdzi personīgā uzkrājuma dinamikai vairo iedzīvotāju uzticību - šogad jauno dalībnieku vidējo iemaksu apmērs pensiju trešajā līmenī ir palielinājies par 32%.

Pensiju otrā līmeņa uzkrājumu pārvaldīšanu «SEB bankai» ir uzticējuši vairāk nekā 287 000 Latvijas iedzīvotāju, un viņu uzkrājuma kopējais apmērs pārsniedz 733 miljonus eiro. Savukārt «SEB bankas» pensiju trešā līmeņa plānos iemaksas veic vairāk nekā 85 500 klientu, un pārvaldītā kapitāla kopējais apmērs pārsniedz 141 miljonu eiro.

Latvijā ir izveidota triju līmeņu pensiju sistēma. Pirmā līmeņa pensijas maksā tagadējiem pensionāriem no budžetā iekasētajiem sociālajiem maksājumiem. Otrais jeb fondēto pensiju līmenis paredz, ka daļa no strādājošo sociālajām iemaksām tiek ieguldīta finanšu sektorā. Savukārt trešajā līmenī darbojas privātie pensiju fondi, kuros līdzekļus var iemaksāt brīvprātīgi.

Uzkrājums pensiju 3. līmenī

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu