Ķīna nākammēnes sāks ievērot ANO Ziemeļkorejai noteiktās sankcijas (1)

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ķīna, īstenojot ANO Drošības padomes aizliegumu, nākammēnes pārtrauks no Ziemeļkorejas importēt ogles, dzelzs un dzelzs rūdu, svinu un svina rūdu, kā arī jūras produktus. Ķīnas muita pirmdien paziņoja, ka šo preču importa aizliegums no Ziemeļkorejas stāsies spēkā 5.septembrī.

Pekina ir Phenjanas lielākā tirdzniecības partnere.

Jau ziņots, ka ANO Drošības padome 5.augustā vienbalsīgi pieņēma rezolūciju, kas nosaka stingrākas sankcijas pret Ziemeļkoreju tās kodolprogrammas un raķešu izmēģinājumu dēļ, un iecerēts, ka šīs sankcijas Ziemeļkorejas eksporta ieņēmumus samazinās par trešo daļu.

Rezolūcijā noteikts pilnīgs aizliegums no Ziemeļkorejas importēt ogles, dzelzi un dzelzs rūdu, svinu un svina rūdu, kā arī zivis un citus jūras produktus, Īstenojot šo embargo, Ziemeļkorejas eksporta ieņēmumi, kas pašlaik ir trīs miljardi ASV dolāru gadā, samazināsies par vienu miljardu dolāru gadā.

Šīs sankciju rezolūcijas projektu bija iesniegušas Amerikas Savienotās Valstis. ASV vēstniece ANO Nikija Heilija pēc balsojuma paziņoja, ka šīs sankcijas ir «visbargākās, kādas pret jebkuru valsti ir noteiktas veselas paaudzes laikā».

Jaunās sankcijas arī aizliedz izsniegt jaunas darba atļaujas Ziemeļkorejas pilsoņiem darbam citās valstīs.

Aizliegts arī dibināt jaunus kopuzņēmumus ar Ziemeļkoreju un veikt jaunas investīcijas pašreizējos kopuzņēmumos.

Tāpat to personu un uzņēmumu sarakstā, pret kurām noteiktas ANO, sankcijas, iekļautas vēl deviņas Ziemeļkorejas amatpersonas un četri uzņēmumi, tostarp divas bankas. Tas nozīmē, ka ārpus Ziemeļkorejas jāiesaldē šo personu un kompāniju aktīvi, kā arī šīs personas nedrīkst doties uz citām valstīm.

Šī ir jau septītā reize, kad ANO noteikusi sankcijas pret Phenjanu, kopš Ziemeļkoreja 2006.gadā veica pirmo kodolizmēģinājumu.

ASV par jaunās sankciju rezolūcijas projektu sāka sarunas ar Phenjanas galveno sabiedroto Ķīnu, kurai ir veto tiesības ANO Drošības padomē, pēc tam, kad Ziemeļkoreja 4.jūlijā izmēģināja savu pirmo starpkontinentālo ballistisko raķeti, kas var sasniegt Savienotās Valstis. 28.jūlijā Ziemeļkoreja veica vēl vienu starpkontinentālās ballistiskās raķetes izmēģinājumu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu