Vācijas Konstitucionālā tiesa: Īstenojot obligāciju iegādes programmu, ECB pārkāpusi savas pilnvaras

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Vācijas Konstitucionālā tiesa otrdien paziņoja, ka Eiropas Centrālā banka (ECB), īstenojot miljardiem eiro vērto obligāciju iegādes programmu, varētu būt pārkāpusi savas pilnvaras, taču nolēma, ka par to jālemj Eiropas Kopienu tiesai.

«Ir šaubas, ka [obligāciju uzpirkšanas programma] notiek, ievērojot aizliegumu finansēt monetāros pasākumus no [Vācijas] budžeta,» sacīts Vācijas Konstitucionālās tiesas paziņojumā.

Taču tiesa norādījusi, ka šis jautājums ir saistīts ar Eiropas Savienības tiesiskajām normām, tāpēc par to jālemj Eiropas Kopienu tiesai.

Šā jautājuma izskatīšanu Vācijas Konstitucionālajai tiesai bija nodevusi Eiropas Kopienu tiesa pēc tam, kad par ECB obligāciju iegādes programmu tika iesniegtas vairākas sūdzības, kurās bija teikts, ka šī programma nelikumīgi tiek finansēta no Vācijas valsts budžeta.

Programmas īstenošana tika sākta 2015.gada martā, bet patlaban tās apjoms veido 60 miljardus eiro mēnesī. ECB prezidents Mario Dragi pagājušajā mēnesī pavēstīja, ka centrālā banka plāno pasākumus, lai pakāpeniski samazinātu šo obligāciju iegādes programmu, ņemot vērā eirozonas ekonomikas augšupeju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu