Latvijas sviesta pircēji bažījas, ka viņi tiek mānīti (20)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Trešdaļu no sviesta paciņas cenas paņem tirgotāji, liecina laikraksta «Latvijas Avīze» aprēķini.

Jau ziņots, ka svietsa paciņas cena Latvijas veikalu plauktos pārsniegusi divus eiro, cenu atšķirības ir pat viena veikala tīkla ietvaros Baltijas valstīs. Taču ne tirgotāji, ne ražotāji nevēlas atklāt, kā veidojas sviesta paciņas cena Latvijā.

Tirgotāji atzīst, ka precīzu cenu veidošanās sistēmu līdz produkta nonākšanai veikalos varot izskaidrot ražotāji, jo produkti veikalu tīkliem tiekot piedāvāti jau par konkrētām preču iepirkumu cenām, tās detalizēti nešifrējot.

Tikmēr sviestu ražojošie uzņēmumi nevēlas komentēt jebkāda produkta, tajā skaitā sviesta, veidošanās cenu, aizbildinoties ar komercnoslēpumu. Sviesta cenu ietekmējot arī saldā krējuma cenas kāpums.

Aizvien ir spēkā un tiek pildīti noslēgtie līgumi par sviesta piegādi par zemām cenām ar valsts un pašvaldību iestādēm. Patlaban piena iepirkuma vidējā cena ir 32 centi, pirms krīzes tā bijusi 36 centi, tātad sviesta cena vēl varētu kāpt.

Jau ziņots, ka atbilstoši Latvijas Tirgotāju asociācijas datiem, vidējā sviesta cena 2016.gada martā Latvijā bija 7,9 eiro kilogramā, 2017.gada martā - 8,55 eiro kilogramā, bet augustā tā sasniedza 13,1 eiro kilogramā.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu