«Eurostat»: Latvijā gada inflācija jūlijā bijusi viena no lielākajām ES

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Postimees/LETA

Latvijā - tāpat kā Apvienotajā Karalistē - šogad jūlijā, salīdzinot ar attiecīgo mēnesi pērn, inflācijas rādītājs sasniedza 2,6%, kas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vidū ir viens no lielākajiem, liecina ceturtdien publiskotie ES statistikas biroja «Eurostat» dati.

Augstāka nekā Latvijā un Apvienotajā Karalistē gada inflācija jūlijā bijusi Lietuvā (+4,1%) un Igaunijā (+3,9%).

Kopumā gada inflācija jūlijā reģistrēta 26 ES dalībvalstīs, bet Īrijā un Kiprā fiksēta deflācija - patēriņa cenas šajās valstīs bija par attiecīgi 0,2% un 0,1% mazākas nekā pirms gada.

Apkopotie dati arī liecina, ka gada laikā mazākais patēriņa cenu kāpums bijis Bulgārijā un Somijā (abās valstīs +0,6%), kamēr Francijā gada inflācija bijusi 0,8% apmērā, bet Grieķijā un Rumānijā - 0,9% apmērā.

ES gada inflācija jūlijā bija kopumā 1,5% apmērā, savukārt eirozonā patēriņa cenas jūlijā, salīdzinot ar attiecīgo mēnesi pērn, pieaugušas par 1,3%.

Vienlaikus salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi - jūniju - patēriņa cenas ES jūlijā samazinājušās par 0,3%, bet eirozonā - par 0,5%.

Latvijā - tāpat kā Beļģijā - patēriņa cenas mēneša laikā saruka par 0,8%. Lielāka mēneša deflācija bijusi Luksemburgā (-0,9%), Grieķijā un Spānijā (-1,2%), kā arī Itālijā (-1,9%). Lietuvā - tāpat kā Polijā - jūlijā salīdzinājumā ar jūniju patēriņa cenas samazinājās par 0,2%, bet Igaunijā - tāpat kā Nīderlandē - bijusi 0,8% mēneša inflācija.

Kopumā jūnijā mēneša laikā patēriņa cenas samazinājušās 14 ES dalībvalstīs, 12 valstīs reģistrēta inflācija, bet Kiprā un Rumānijā patēriņa cenas saglabājušās nemainīgas. Lielākais patēriņa cenu kāpums jūlijā salīdzinājumā ar jūniju bijis Dānijā (+1%).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu