«Saskaņai» pietuvinātā arodbiedrība mēģina izplesties «Latvijas Pastā» (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Partijai «Saskaņa» pietuvinātās arodbiedrības «LABA» līderi izveidojuši jaunas organizācijas. Šoreiz – lai mēģinātu izplesties uzņēmumā «Latvijas Pasts», kurā strādā vairāk nekā četri tūkstoši cilvēku, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums «de facto». Pēc uzbūves shēma ir līdzīga, kāda darbojās divos Rīgas pašvaldības uzņēmumos – «Rīgas Satiksme» un «Rīgas Namu pārvaldnieks».

Kad pirms gada Rīgas domes Satiksmes departamenta Būvdarbu nodaļu skāra korupcijas skandāls, nodaļas vadīšanu uz laiku uzticēja Guntaram Tašmanim. Vienam no līderiem arodbiedrībā LABA, kas ilgstoši dzīvojusi Satiksmes departamenta paspārnē un ir pietuvināta partijai «Saskaņa». Pērn rudenī Tašmans sāka strādāt par personāla speciālistu «Latvijas Pastā». Uzņēmums ar vairāk nekā četriem tūkstošiem darbinieku visticamāk izskatījās pēc kārdinoša kumosa skandālu apvītajai arodbiedrībai «LABA», kura turklāt nesen zaudējusi Rīgas pašvaldības uzņēmumu finansiālo atbalstu.

Drīzumā tapa «VAS «Latvijas pasts» darbinieku arodbiedrība». Tās dibināšanas sapulce notika 8.februārī «Latvijas Pasta» ēkā Lidostā, un tajā piedalījās 23 cilvēki, no kuriem daļa nebija Pasta darbinieku, taču ir redzami arodbiedrības «LABA» biedri. Dokumenti liecina, ka dibināšanas sapulcē piedalījusies arodbiedrības LABA un arī Arodbiedrību koordinācijas centra vadība - Raimonds Gailis, Vladimirs Cukers, Vitālijs Reinbahs.

Kad LTV radījums «de facto» Gailim vaicā par viņa klātbūtni dibināšanas pasākumā, viņš iesākumā neko neatceras par šādu faktu. Uzrādot dibināšanas sapulces protokolu, Gailis pieļauj savu saistību ar jauno organizāciju. Vaicāts par tās dibināšanas mērķi, Gailis saka: «iespējams, ka ir kritiskā darbinieku masa no šīs organizācijas.»

Taču nekādas kritiskās masas nav – vairāk nekā puse uzņēmuma darbinieku ir biedri «Latvijas Pasta arodbiedrībā», kas gada sākumā pārveidota un pievienota Latvijas sakaru darbinieku arodbiedrībai. Tā šobrīd pārstāv darbiniekus jautājumos par algu celšanu un citiem uzlabojumiem.

Latvijas Sakaru darbinieku arodbiedrības prezidente Irēna Liepiņa: «Šī ir interesanta apstākļu sakritība, ka tad, kad tikko kā bija noslēgta reorganizācija – 14 februārī, tad aptuveni parādījās šī - ko es uzskatu par tādu kā kabatas arodbiedrību, kurai ir mērķis kavēt atbildīgu sociālo politiku un dialogu. Īpaši algu pārrunās.»

LABAs cilvēki radījuši līdzīgu shēmu kā savulaik Rīgas satiksmē, kur sarunās ar darba devēju to pārstāv starpnieks – Arodbiedrību koordinācijas centrs. Lai izvērstos «Latvijas Pastā», izveidots starpnieks - «Pasta marka». To vada LABAs biedrs Intars Višņevskis. Šis starpnieks nosūtījis vēstuli «Latvijas Pasta» vadībai, aicinot slēgt ar «Pasta marku» koplīgumu. Tajā apgalvots, ka viņi pārstāv pusi uzņēmuma darbinieku, kas neatbilst patiesībai.

«Latvijas Pasts» Ārējo komunikāciju vadības daļas vadītāja Gundega Vārpa raidījumam «de facto» saka: «Mums šobrīd jau ir funkcionējošs koplīgums. Tas, ko viņi runā, ir par koplīgumu slēgšanu. «Latvijas Pasts» ir pieprasījis pamatojumu šādai prasībai , jo saskaņā ar darba likumu arodbiedrībā ir jābūt 50% darbinieku, lai slēgtu līgumu šādā formā. Mums nav nekādu pierādījumu, ka nosauktās arodbiedrības ir apvienības biedres un pārstāv tieši «Latvijas Pasta» darbinieku intereses.»

«Latvijas pasts» bez šīs vienas vēstules pagaidām citas aktivitātes nav manījis.

«Latvijas Pastā» arodbiedrības LABA darboņiem pārāk labi nesokas, un atsaucības nav ne no darbinieku, ne darba devēja puses. Lai izskatītos ietekmīgāka, arodbiedrību apvienības «Pasta marka» vadītājs bija uzskaitījis ne tikai savus biedrus, bet arī tās arodbiedrības, kurām nosūtīti uzaicinājumi iestāties tajā, un kuras nekādi nav saistītas ar šo veidojumu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu