Mediators: vienošanās starp VID un «ss.lv» nav panākta (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens /LETA

Sarunas starp Valsts ieņēmumu dienestu (VID) un «ss.lv» ir konstruktīvas, taču tās vēl turpinās un nepieciešams laiks, lai tiktu panākta gala vienošanās, TVNET teica VID un «ss.lv» mediācijas procesa vadītājs un «PricewaterhouseCoopers Legal» («PwC Legal») vadošais partneris Jānis Lagzdiņš.

Viņš skaidroja, ka, iespējams, Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS), paziņojot, ka sludinājumu portāls «ss.lv» ir piekritis sniegt nepieciešamo informāciju VID, ir kaut ko pārpratis, jo no mediatora skatpunkta redzams, ka sarunas turpinās.

«Tas, kāda informācija ir sniegta, ir pašu strīdā iesaistīto pušu ziņā,» atbildot uz jautājumu, vai «ss.lv» ir sniedzis dienestam informāciju, teica Lagzdiņš, norādot, ka sarunas, lai arī konstruktīvas un strīdā abas iesaistītās puses viena otrai tuvinās, vēl turpinās.

Lagzdiņš akcentēja, ka abas puses grib atrast risinājumu, sarunās piedaloties arī VID vadītāja Ilze Cīrule, kā arī ss.lv īpašnieks Juris Līnis. Lagzdiņš gan nevēlējās prognozēt, cik ilgas varētu būt sarunas, vien norādīja, ka, visticamāk, tās neievilksies.

Pēc VID pieprasījuma «ss.lv» domēna vārds augusta sākumā tika atslēgts. VID nolēma apturēt portāla «ss.lv» darbību saistībā ar tā atteikšanos sniegt informāciju par nereģistrētiem auto tirgotājiem. VID apturējis arī ar «ss.lv» īpašniekiem saistītā uzņēmuma «Internet» saimniecisko darbību. «Internet» 1.augustā pieņemto VID lēmumu par «Internet» saimnieciskās darbības apturēšanu ir pārsūdzējusi VID ģenerāldirektorei Ilzei Cīrulei.

SIA «Internet» pārstāvji nolēma strīdā ar VID meklēt konstruktīvu risinājumu ar mediācijas partnera palīdzību. Par mediācijas partneri piekrita būt auditorkompānija «PricewaterhouseCoopers» (PwC) kopā ar zvērinātu advokātu biroju «PricewaterhouseCoopers Legal» («PwC Legal»).

Citiem sludinājumu portāliem ar informācijas sniegšanu nav bijušas problēmas

Intervijā TVNET VID Nodokļu kontroles pārvaldes Elektroniskās komercijas kontroles un analīzes daļas vadītājs Arnis Lībenzons pirms neilga laika sacīja, ka citi sludinājumu portāli pretstatā portālam «ss.lv» Valsts ieņēmumu dienesta prasīto informāciju sniedz. Informācija saņemta arī no ārvalstu sludinājumu portāliem.

«Mēs situāciju apzinām arī citos sludinājumu portālos, tostarp ārvalstu portālos. Līdz šim visi pārējie ir snieguši prasīto informāciju. Iegūto informāciju mēs pārbaudām un salīdzinām,» viņš skaidroja un piebilda, ka iegūtā informācija tiek izmantota nevis pret portāliem, bet pret ļaudīm, kuri nemaksā nodokļus.

VID pieprasījumā no sludinājumu portāla kā nepieciešamā informācija norādīta:

telefona numuri, vārds, uzvārds, personas kods vai reģistrācijas numurs, e-pasta adreses, tālrunis, sludinājuma saite un sludinājuma saturs.

ID interesē konkrēts sludinājumu bloks - ar «ss.lv» starpniecību tirgotie auto. VID kopš pagājušā gada ir atklājis trīs PVN izkrāpšanas shēmas, kas tiek īstenotas, izmantojot šo sludinājumu portālu.

Vienā no tām iesaistītas 700 automašīnas.

Fiziskas personas ieved Latvijā ārvalstīs pirktus auto, pārreģistrē uz citām personām, vēlāk noņem no uzskaites un tad atkal pārreģistrē uz personām, kas šos auto ievedušas. Vēlāk auto ar fiktīviem dokumentiem tiek reģistrēti CSDD.

Šajā konkrētajā shēmā aprēķinātie zaudējumi ir 500 000 eiro. Pārējās divās nodarītie zaudējumi ir attiecīgi 300 000 un 200 000 eiro.

Ja VID tiktu sniegta visa prasītā informācija par sludinājumiem, kas ievietota konkrētajā blokā, darbiniekiem ievērojami tiktu atvieglotas iespējas atklāt jaunas krāpšanās shēmas, jo ir pamatotas aizdomas, ka prakse izmantot «ss.lv», lai īstenotu noziedzīgas darbības, ir izplatīta.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu