VVD: Muita un VID gadiem zināja par Kundziņsalā pamestiem konteineriem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Valsts ieņēmumu dienests (VID) un muita gadiem zināja par Kundziņsalā pamestiem 208 konteineriem, daļā no kuriem atrodas nezināmas izcelsmes ķīmiskas vielas, pavēstīja Valsts vides dienesta (VVD) Piesārņojuma kontroles daļas direktora vietnieks Elmārs Jasinskis.

Jasinskis pastāstīja, ka VVD pie šāda secinājuma nonācis, jo tā rīcībā nonākusi 2002. un 2003.gadā notikusi sarakstes starp abiem dienestiem. Konteineri ir bezīpašnieka manta, kas, visdrīzāk, starpvalstu tranzīta kravas pārkraušanas laikā «iestrēguši» Latvijā.

VVD ierēdnis skaidroja, ka pašlaik daļēji zināmais konteineru saturs draudus apkārtējai videi un cilvēkiem nerada, turklāt teritorija, kurā atrodas konteineri, ir norobežota un tiek apsargāta. Taujāts par konteineru saturu, Jasinskis norādīja, ka dažos no tiem atrodas visdažādākās lietas - tehnikas iekārtas, diegi, ķīpas, kūdra, dažādi ķīmijas izstrādājumi.

Lai lemtu par tālāku rīcību, katru no 208 konteineriem nepieciešams atvērt un uzzināt to saturu. «Katrs konteiners jāizvērtē individuāli, jo to saturs atšķiras. Daži konteineri ir tukši,» norādīja Jasinskis. Konteineru satura pārbaudi paredzēts pabeigt līdz 20.septembrim, taču Jasinskis atzina, ka process var aizkavēties dažādu formalitāšu dēļ. «Bezsaimnieku kravas nav mūsu [VVD] kompetencē. Mūsu uzdevums ir konteineru satura izvērtējums un tā ātrāka dabūšana prom no teritorijas,» teica Jasinskis.

Pēc viņa domām, šoreiz radušās situācijas risinājumā aktīvi jāiesaistās muitai, VID un Robežsardzei. «Nenoliedzami, ja no tā laika [2002.gada] šis jautājums nav kustināts, tad tā ir nolaidība. Šoreiz problēma jāatrisina līdz galam,» pauda Jasinskis.

Taujāts par iespējamo soda mēru termināļa SIA «Baltic Container Terminal» īpašniekiem, Jasinskis norādīja, ka pašlaik ir sākta administratīvā lietvedība par faktu, bet par soda apmēru vajadzēs spriest VID un muitai, kuru kompetencē ir ostas teritorijā veikti likumu pārkāpumi.

Kā ziņots, Rīgas brīvostas pārvaldes Ostas policija informējusi VVD par 208 pārvadājumu konteineriem ar nezināmas izcelsmes ķīmiskām vielām. 21.augustā VVD Lielrīgas reģionālā vides pārvalde (RVP) saņēma informāciju no Rīgas brīvostas pārvaldes Ostas policijas par to, ka SIA «Baltic Container Terminal» terminālī Rīgas Brīvostas teritorijā Kundziņsalā ilgstoši un neatbilstoši tiek uzglabāti 208 jūras pārvadājumu konteineri. Daļā no tiem atrodas nezināmas izcelsmes ķīmiskās vielas.

Apsekojot objektu, inspektors konstatēja, ka daži no konteineriem ir bojāti un pēc marķējuma to saturu noteikt nav iespējams.

Līdz ar to SIA «Baltic Container Terminal» dots rīkojums izvērtēt katra konteinera saturu un nodot to komersantiem, kuriem ir atbilstošas atļaujas ķīmisko vielu savākšanai un cita veida materiālu apsaimniekošanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu