Koalīcija neatbalsta ierosinājumu nemaksāt slimības naudu par pirmajām trim slimošanas dienām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Koalīcijas partneri neatbalsta Labklājības ministrijas (LM) ierosinājumu nemaksāt slimības naudu par pirmajām trim slimošanas dienām.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis norādīja, ka ir skeptisks par šo ideju un atbalsta līdzšinējās kārtības saglabāšanu. Ja pats labklājības ministrs Jānis Reirs (V) šo priekšlikumu nevirza, tad par to pat nav vērts diskutēt, uzsvēra politiķis.

Brigmanis kā kuriozu novērtēja situāciju, kad labklājības ministrs neatbalsta paša ministrijas virzītu lietu. Jautājums, kā ministrija var ierosināt kādu priekšlikumu, kam nav ministra atbalsts, norādīja politiķis.

Nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars uzsvēra, ka neredz iespējas, kā politiskais spēks šādu priekšlikumu varētu atbalstīt. Tā nav laba metode šādi cīnīties pret negodprātību, pauda politiķis. Tas nozīmētu, ka cilvēki dosies uz darbu neveseli un iedzīvosies vēl lielākās veselības problēmās, kas valstij izmaksas tikai vairāk, vērsa uzmanību Dzintars.

Arī «Vienotības» deleģētais labklājības ministrs Reirs šodien žurnālistiem sacīja, ka negatīvi vērtē paša vadītās LM izstrādātos priekšlikumus slimības lapu ierobežošanai, jo šo problēmu labāk risinātu e-veselības ieviešana.

Kā ziņots, Ministru kabinets šodien pieņēma zināšanai LM informatīvo ziņojumu, kurā rosināts darbiniekam nemaksāt slimības naudu par pirmajām trim slimošanas dienām, nevis tikai pirmo dienu, kā tas ir šobrīd.

Starp šī priekšlikuma plusiem LM ziņojumā min, ka tas novērsīs nepamatotu darbnespējas lapu izsniegšanu, kā arī darbinieks rēķināsies, ka nav finansiāli izdevīgi nepamatoti izmantot neapmaksātas trīs darba dienas. Tāpat darba devējiem mazināsies ar slimības lapu apmaksu saistītais slogs un izmaksas par darbaspēku.

Mīnusi esot iespējama sabiedrības neapmierinātība, kā arī tas, ka darba devējam jāmeklē darbinieka aizvietotājs. Tāpat, ja darba devējs neapmaksā minētās trīs darba dienas, darbinieks finansiālu apsvērumu dēļ var būt spiests iet uz darbu, arī jūtoties nevesels. Savukārt tas atspoguļosies uz darbinieka ienākumiem un produktivitāti, kā arī var atstāt negatīvu ietekmi arī uz kolēģu veselību.

LM šādus priekšlikumus izteikusi, jo pēdējos gados turpina pieaugt slimības pabalstu skaits. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai (VSAA) sākot slimības pabalsta izmaksu no 12.dienas, nevis no 11., kā tas ir šobrīd, tiek prognozēts ietaupījums slimības pabalstu izmaksai, proti, 2018.gadā - četru miljonu eiro apmērā, 2019.gadā - 4,5 miljonu eiro, bet 2020.gadā 4,9 miljonu eiro apmēra.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu