«Citadeles» koncerns pirmajā pusgadā guvis € 15 miljonu peļņu (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens /LETA

«Citadeles» koncerna 2017.gada pirmā pusgada neto peļņa bija 15 miljoni eiro, tostarp AS «Citadele banka» pusgadā guvusi 10,3 miljonu eiro peļņu, informēja banka.

Pagājušā gada pirmajā pusgadā koncerns guva 25,4 miljonu eiro peļņu, bet bankas peļņa bija 20,6 miljoni eiro.

Banka gan norāda, ka jāņem vērā, ka 2016.gadā tika atzīti 11,3 miljonu eiro ienākumi no «Citadelei» piederošo «Visa Europe» akciju pārdošanas «Visa Inc.» Neņemot vērā vienreizējos akciju pārdošanas ienākumus, 2016.gada pirmā pusgada neto peļņa bija 14 miljoni eiro, bet bankas peļņa - 9,3 miljoni eiro, kas liecina par veselīgu 7% peļņas pieaugumu pirmajā pusgadā, pateicoties stabilai izaugsmei neto procentu ienākumos un neto komisiju ienākumos.

«Citadeles» koncerna neto kredītportfelis pirmajā pusgadā pieauga par 8% līdz 1,323 miljardiem eiro, salīdzinot ar 2016.gada jūniju, Latvijas iedzīvotāju kredītportfelim un Igaunijas filiāles kredītportfelim uzrādot augstākos izaugsmes rādītājus. Arī mikrouzņēmumu, mazo un vidējo uzņēmumus un korporatīvo klientu kreditēšana demonstrēja spēcīgu izaugsmi 2017.gada pirmajā pusē.

Privātpersonām kredītos tika izsniegti 68 miljoni eiro, kas ir par 7% vairāk nekā 2016.gada pirmajos sešos mēnešos. Mikrouzņēmumiem, mazajiem un vidējiem uzņēmumiem un korporatīvajiem klientiem tika izsniegti 185 miljoni eiro - par 37% vairāk nekā pirms gada.

Klientu noguldījumi koncernā sasniedza 2,874 miljardus eiro, pieaugot par 5%, salīdzinot ar situāciju 2016.gada jūnijā.

Latvijā bankas «Citadele» kredītportfelis turpināja augt un sasniedza 960 miljonus eiro, kas ir par 4% vairāk nekā pirms gada. Banka «Citadele» izsniedza 139,6 miljonus eiro kredītu, kas ir par 30% vairāk nekā 2016.gada pirmajā pusgadā.

Privātpersonām 2017.gada pirmajos sešos mēnešos tika izsniegti 48,3 miljoni eiro, kas ir par 3% mazāk, salīdzinot ar gadu iepriekš. Mikrouzņēmumiem, mazajiem un vidējiem uzņēmumiem un korporatīvajiem klientiem tika izsniegts par 58% vairāk, kopējiem izsniegtajiem kredītiem sasniedzot 91,3 miljonus eiro.

Klientu noguldījumi bankā «Citadele» Latvijā saglabājās tādā pašā līmenī kā pirms gada - 1,87 miljardi eiro.

Lietuvā «Citadele bankas» kredītportfelis turpināja augt, sasniedzot 298 miljonus eiro, kas ir par 12% vairāk nekā pirms gada. Banka kredītos izsniedza 71,8 miljonus eiro, kas ir par 5% vairāk nekā 2016. gada pirmajos sešos mēnešos.

Privātpersonām izsniegto kredītu skaits Lietuvā 2017.gada pirmajos sešos mēnešos auga par 60%, salīdzinot ar tādu pašu periodu pirms gada, un sasniedza 5,6 miljonus eiro. Mikrouzņēmumiem, mazajiem un vidējiem uzņēmumiem un korporatīvajiem klientiem izsniegto kredītu apjoms bija 66,2 miljoni eiro - par 2% vairāk nekā pirms gada.

Klientu noguldījumi Lietuvā pieauga par 17% un sasniedza 406 miljonus eiro.

Igaunijā «Citadeles» kredītportfelis auga par 24%, salīdzinot ar 2016.gada pirmo pusgadu, un sasniedza 111 miljonus eiro. 2017.gada pirmajā pusgadā banka izsniedza kredītos 41,2 miljonus eiro, kas ir par 80% vairāk, salīdzinot ar 2016.gada pirmā pusgada rezultātu.

Privātpersonām tika izsniegts 14,1 miljons eiro - 33% pieaugums. Mikrouzņēmumiem, mazajiem un vidējiem uzņēmumiem un korporatīvajiem klientiem izsniegto aizdevumu apjoms bija 27,1 miljons eiro, kas ir 122% palielinājums salīdzinot ar 2016.gada pirmajiem sešiem mēnešiem.

Igaunijas klientu noguldījumi auga par 17% un sasniedza 222 miljonus eiro.

«Mūsu jaunākie finanšu rādītāji pierāda, ka esam uz pareizā ceļa, lai kļūtu par Baltijas čempioniem banku sfērā. «Citadeles» stratēģijas pamatā ir nodrošināt finansējumu ekonomiskai izaugsmei Baltijas uzņēmumiem un iedzīvotājiem, un mēs to darām ļoti labi. Pēdējā gada laikā «Citadeles» koncerna neto kredītportfelis ir pieaudzis par iespaidīgiem 8%. Šāds pieauguma temps ļoti konkurētspējīgā tirgū liecina par mūsu spēju ieviest jaunu pieeju aizdevumiem Baltijā un sniegt nepieciešamo piedāvājumu gan mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, gan iedzīvotājiem,» saka bankas «Citadele» valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis.

Šī gada pirmajā pusgadā Citadele parakstīja līgumu par ilgtermiņa sadarbību ar globālu maksājumu tehnoloģiju kompāniju «Visa». Pirmais kopīgais «Visa» un «Citadeles» izstrādātais produkts ir jauns kredītkaršu zīmols ar trīs veidu kartēm: «X Karte», «X Platinum» un «X Infinite» dažādiem bankas klientu segmentiem.

Aprīlī «Moody’s Investors Service» («Moody’s») paaugstināja «Citadeles» ilgtermiņa reitingu par divām pakāpēm - no B1 uz Ba2, saglabājot pozitīvu reitinga prognozi. Bankas «Citadele» reitinga pārskatīšanu «Moody’s» skaidro ar bankas īstenoto stratēģiju attīstīt darbību Baltijas valstīs, kā arī palielināto bankas kapitālu un uzlaboto aktīvu kvalitāti. «Moody’s» pozitīvi vērtē bankas straujo attīstību.

Banka «Citadele» ir trešā lielākā banka Latvijā pēc klientu skaita. «Citadeles» grupa tiek pārvaldīta no Latvijas. Tās meitas uzņēmumi un filiāles darbojas Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un Šveicē.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu