«Eurostat»: Latvijā jūlijā bijis astotais augstākais bezdarba līmenis ES

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BNS foto/LETA

Latvijā šā gada jūlijā bezdarba līmenis bija 8,5%, kas bija astotais augstākais rādītājs starp Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, par kurām pieejami dati, ceturtdien informēja ES statistikas pārvalde «Eurostat».

Pēc «Eurostat» datiem, augstāks nekā Latvijā ES dalībvalstu vidū bezdarba līmenis jūlijā bijis Spānijā - 17,1%, Itālijā - 11,3%, Kiprā - 10,8%, Horvātijā - 10,6%, Francijā - 9,8%, Portugālē - 9,1%, kā arī Somijā - 8,8%.

Savukārt zemākais bezdarba līmenis jūlijā reģistrēts Čehijā - 2,9%, Vācijā - 3,7% un Maltā - 4,1%.

Lietuvā bezdarba līmenis šā gada septītajā mēnesī bija 7,6%.

ES vidēji bezdarbs, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem, jūnijā bija 7,7%, tam saglabājoties nemainīgam salīdzinājumā ar jūniju un zemākajā līmenī kopš 2008.gada decembra. 2016.gada jūlijā bezdarba līmenis ES bija 8,5%.

Eirozonas 19 dalībvalstīs vidēji bezdarbs jūlijā bija 9,1%, arī tam saglabājoties nemainīgam ar iepriekšējo mēnesi un zemākajā līmenī kopš 2009.gada februāra. Pērn jūlijā bezdarba līmenis eirozonā bija 10%.

«Eurostat» aplēses liecina, ka jūlijā blokā bez darba bija 18,916 miljoni cilvēku, no kuriem 14,860 miljoni bezdarbnieku bija eirozonas valstīs. Salīdzinājumā ar jūniju bezdarbnieku skaits pieaudzis par 93 tūkstošiem ES un par 73 tūkstošiem eirozonā, savukārt salīdzinājumā ar pagājušā gada septīto mēnesi bezdarbnieku skaits krities par 1,928 miljoniem ES un par 1,309 miljoniem eirozonā.

Gada izteiksmē bezdarbs jūlijā samazinājies visās ES dalībvalstīs, par kurām pieejami dati. Lielākais bezdarba samazinājums bloka valstu vidū vērojams Horvātijā, kur tas sarucis no 13,2% līdz 10,6%, un Spānijā, kur kritums bija no 19,6% līdz 17,1%.

Dati par bezdarbu jūlijā nav pieejami par Beļģiju, Dāniju, Igauniju, Grieķiju, Lielbritāniju un Ungāriju.

Atbilstoši Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) datiem jūlijā reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā samazinājies par 0,1 procentpunktu jeb līdz 7,1%, kas ir zemākais rādītājs pēdējo astoņu gadu laikā.

«Eurostat» dati var atšķirties no NVA datiem, jo, lai tie būtu salīdzināmi ES, visām dalībvalstīm bezdarba rādītāji tiek pārrēķināti pēc ANO Starptautiskās Darba organizācijas noteiktajiem kritērijiem. Piemēram, bezdarbnieku skaits tiek rēķināts vecumā no 15 līdz 74 gadiem, bet Latvijā – no 15 gadiem līdz pensijas vecumam – 62 gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu