Darba inspekcija sāk pārbaudīt lauksaimniecības uzņēmumus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Valsts darba inspekcija (VDI) šodien sāk tematiskās pārbaudes augkopības un lopkopības nozares uzņēmumos par darba aizsardzības normatīvo aktu prasību ievērošanu, zināja VDI. Tematiskās pārbaudes laikā plānots pārbaudīt vismaz 150 uzņēmumus visā Latvijā.

VDI norāda, ka augkopības un lopkopības nozarē jau kopš 2012.gada vērojams pieaugošs reģistrēto nelaimes gadījumu darbā skaits. Ja 2012.gadā nozarē kopā tika reģistrēti 38 nelaimes gadījumi darbā, tad pērn reģistrētie nelaimes gadījumi darbā sasniedza jau 51. Tāpat nozarē katru gadu notiek letāli nelaimes gadījumi, turklāt pērn gadā kopumā notika pieci letāli nelaimes gadījumi, kas veidoja 13% no visiem valstī reģistrētajiem letālajiem nelaimes gadījumiem un ierindoja nozari otrajā vietā pēc šī statistikas rādītāja.

VDI arī norāda, ka

augkopības un lopkopības nozarē ik gadu konstatē ievērojamu skaits nereģistrētu nodarbināto personu, tādējādi nozare ir viena no vadošajām valstī pēc šī statistikas rādītāja.

Šajās nozarēs nodarbinātie ir pakļauti dažādiem riska faktoriem, piemēram, piespiedu un neērtai darba pozai, smagumu pārvietošanai, visa ķermeņa vibrācijai, troksnim, nelabvēlīgiem laikapstākļiem, nepiemērotam mikroklimatam, traumatisma riskiem, ķīmiskajiem riska faktoriem, kas var izraisīt gan nelaimes gadījumus un arī arodslimības.

Darba inspekcijas pieredze rāda, ka nelaimes gadījumus darbā bieži izraisa darba vides risku neidentificēšana un nenovērtēšana,

darbinieku neapmācīšana drošiem darba paņēmieniem, drošības noteikumu un instrukciju neievērošana un neatbilstoša darba aprīkojuma lietošana. Tāpat bieži darbiniekiem neveic nepieciešamās obligātās veselības pārbaudes, neizsniedz atbilstoši individuālos aizsardzības līdzekļus un neuzrauga to lietošanu, kā arī neizvieto drošības zīmes, kas brīdinātu par iespējamu bīstamību darba vietā.

VDI atgādina, ka tematiskās pārbaudes mērķis nav sodīt darba devējus, bet palīdzēt sakārtot darba vidi uzņēmumos.

Tāpēc darba devēji ir aicināti izmantot pieejamos bezmaksas informatīvos materiālus par darba aizsardzības prasībām nozarē interneta vietnē «www.stradavesels.lv» sadaļā «Materiāli», izvēloties uz lauksaimniecības nozari attiecināmos materiālus. Šajā sadaļā atrodama arī pašpārbaudes veidlapa par darba aizsardzības normatīvo aktu ievērošanu, kas ļauj uzņēmumiem labāk sagatavoties Darba inspekcijas pārbaudei. Tajā iekļauti Valsts darba inspekcijas pārbaudē obligāti izskatāmie jautājumi, tomēr inspektori var veikt arī citu, anketā nenorādītu normatīvo aktu prasību pārbaudi.

Tāpat lauksaimniecības uzņēmumi aicināti izmantot bezmaksas darba vides risku novērtēšanas rīku «OiRA», kuru var atrast VDI interneta vietnē «vdi.gov.lv» sadaļā «OiRA».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu