Banku analītiķi arī augustā Latvijā prognozē patēriņa cenu kritumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BNS foto/LETA

Latvijā patēriņa cenas šogad augustā, tāpat kā jūlijā, salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi varētu būt samazinājušās, aģentūrai LETA prognozēja banku analītiķi, vienlaikus patēriņa cenu kritumu lēšot samērā plašā amplitūdā - 0,1-0,4% apmērā.

Tostarp «Swedbank» jaunākā ekonomiste Linda Vildava aģentūrai LETA sacīja, ka patēriņa cenas 2017.gada augustā salīdzinājumā ar jūliju varētu būt samazinājušās par 0,1%, kas nozīmē, ka gada laikā - šogad augustā salīdzinājumā ar pagājušā gada augustu - patēriņa cenas palielinājušās par 3,2%.

«Nelielo samazinājumu mēneša laikā, visticamāk, noteiks sezonāls apģērbu un apavu cenu kritums, kā arī pārtikas, galvenokārt dārzeņu, cenu sarukums. Jāmin gan, ka sezonālais samazinājums pārtikas cenās, šķiet, būs mazāks, nekā pēdējos gados augustā pieredzēts. Tikmēr pakalpojumi veicinās cenu izaugsmi - to devums kopējās patēriņa cenu pārmaiņās augustā būs pozitīvs,» skaidroja Vildava.

Savukārt «SEB bankas» makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis aģentūrai LETA prognozēja, ka patēriņa cenas šogad augustā salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi varētu būt samazinājušās par 0,4%, tādējādi gada laikā patēriņa cenām pieaugot par 2,9%.

Viņš norādīja, ka augustā ierasti ir vērojama deflācija, kuru nodrošina cenu kritums sezonālajām pārtikas precēm, kā arī turpinās izpārdošanas apģērbiem un apaviem. Šogad augustā neliels cenu kritums bija vērojams arī siltumenerģijai, kas gan septembrī atsāks kāpumu. Tajā pašā laikā degvielas cenas būtiskas svārstības neuzrādīja.

Centrālā statistikas pārvalde datus par patēriņa cenu izmaiņām augustā paziņos piektdien, 8.septembrī.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka šogad jūlijā salīdzinājumā ar jūniju patēriņa cenas Latvijā samazinājās par 0,7%, bet gada laikā - šogad jūlijā salīdzinājumā ar 2016.gada jūliju - inflācija bija 2,6% apmērā. Vienlaikus pēdējo 12 mēnešu laikā vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, jūlijā auga par 2,2%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu