Nav, kas strādā: darba devēji maksā lielas algas, lai tikai piesaistītu darbaspēku

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BNS foto/LETA

Latvijā vissteidzamāk risināmā problēma ir darbaspēka trūkums, piektdien žurnālistiem sacīja Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Viņš norādīja, ka Latvijā ir akūts darbaspēka trūkums, par ko vairākkārt sūdzējušies uzņēmēji. Darba devēji ir spiesti maksāt pārlieku lielas algas, lai tikai spētu piesaistīt darbaspēku.

Pēc viņa teiktā, valdībai jāorganizē tikšanās ar uzņēmējiem, lai spriestu par situācijas nopietnību. Viens no risinājumiem būtu samazināt darbinieku skaitu valsts pārvaldē, lai šie cilvēki nokļūtu darba tirgū privātajā sektorā, taču uz jautājumu jāskatās arī plašāk - kontekstā ar izglītības sistēmas kvalitāti un to, cik daudz cilvēku patiesi strādā profesijās, kurās ieguvuši izglītību.

Vienlaikus centrālās bankas prezidents piebilda, ka Latvijā jau ilgāku laikā ir aktuāls jautājums, vai jāieved darbaspēks, un daudzi uzņēmēji jau bijuši spiesti to darīt, ņemot vērā, ka plaisa starp darba ražīgumu un atalgojumu kļūst arvien lielāka.

Tāpat Rimšēvičs atzīmēja, ka būtisks jautājums, kuram Latvijā jāpieķeras, ir arī strukturālas reformas tādās jomās kā veselība, kā arī izglītība, lai stiprinātu cilvēkkapitālu augošas ekonomikas apstākļos.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka Latvijas Banka paaugstinājusi šā gada iekšzemes kopprodukta pieauguma prognozi no iepriekš lēstajiem 3,3% līdz 4,2%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu