EM: Šogad augustā novērots pēdējos gados lēnākais cenu samazinājums

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Šā gada augustā novērots pēdējos gados lēnākais cenu samazinājums, informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

Ministrijā atzina, ka augustam ir raksturīgs cenu samazinājums, kas saistīts ar sezonāliem faktoriem, tomēr šī gada augustā cenu samazinājums bija lēnākais kopš 2007.gada, ko ietekmēja mēnesim neraksturīgi augsts cenu kāpums apģērbiem.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu samazināšanos augustā bija pārtikai. Mēneša laikā pārtikas preču cenas samazinājās par 1,5%, kas noteica kopējā cenu līmeņa samazināšanos par 0,4 procentpunktiem. Vislielākā ietekme bija cenu kritumam dārzeņiem, kā arī cenu kāpumam piena produktiem un sviestam. Pasaules pārtikas cenas augustā samazinājās par 1,3%, ko ietekmēja cenu kritums graudaugiem, gaļai un cukuram.

Visstraujāk cenas samazinājās graudaugiem saistībā ar kviešu ražas pieaugumu Melnās jūras reģionā. Savukārt cenas visstraujāk pieauga piena produktiem, ko noteica sviesta un pilnpiena pulvera cenu kāpums, kas turpinās jau vairākus mēnešus saistībā ar lielo pieprasījumu pēc piena taukiem Eiropā un Ziemeļamerikā. Lai gan piena produktu cenas gada laikā ir kāpušas par 42%, tomēr tās joprojām ir par 20% zemākas par maksimumu, kas tika sasniegts 2014.gada februārī.

Akciju ietekmē augustā cenas samazinājās alkoholiskajiem dzērieniem par 2,5% un personīgās aprūpes precēm par 3,6%, kas kopā kopējo patēriņa cenu līmeni samazināja par diviem procentpunktiem.

Pēc straujā krituma jūlijā, augustā cenas pieauga apģērbiem, kam bija arī lielākā palielinošā ietekme šajā mēnesī. To noteica šā gada vēsā vasara, apģērbu izpārdošanām noslēdzoties ātrāk nekā parasti. Cenas apģērbiem augustā pieauga par 4,2%, kas kopējo patēriņa cenu līmeni attiecīgi palielināja par 2 procentpunktiem un bija straujākais kāpums augusta mēnesī kopš 1995.gada.

EM norādīja, ka liela ietekme augustā bija arī cenu kāpumam pakalpojumiem, kas palielinājās vidēji par 0,6% un kopējo patēriņa cenu līmeni palielināja par 0,2 procentpunktiem. Straujākais kāpums bija kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem, apdrošināšanai un pasažieru gaisa transporta pakalpojumiem.

Degvielai cenas Latvijā mēneša laikā pieauga par 0,3%, kas kopējo cenu līmeni būtiski neietekmēja. Augustā pasaules naftas cenām bija vērojams kāpums – mēneša laikā tās vidēji pieauga par 7%. Mēneša laikā tās saglabājās ap 52 ASV dolāru par barelu, kas saistīts ar pieprasījuma kāpumu un bažām par vētras «Hārvijs» ietekmi uz naftas ieguvi ASV.

Citās preču un pakalpojumu grupās cenu svārstības aizvadītajā mēnesī kopējo cenu līmeni būtiski neietekmēja.

Šā gada augustā, salīdzinot ar iepriekšējā gada augustu, patēriņa cenas pieauga par 3,1%. Gada vidējā inflācija bija 2,5%i. EM prognozē, ka šogad vidējā gada inflācija būs būtiski augstāka nekā 2016.gadā un var sasniegt 3%. To ietekmēs galvenokārt pasaules naftas un pārtikas cenu svārstības, kā arī ekonomisko aktivitāšu pieaugums un atalgojuma kāpums.

Jau ziņots, ka Latvijā šogad augustā salīdzinājumā ar jūliju patēriņa cenas samazinājušās par 0,2%, bet gada laikā - šogad augustā salīdzinājumā ar 2016.gada augustu - inflācija sasniegusi 3,1% apmērā.

Vienlaikus pēdējo 12 mēnešu laikā vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, augustā audzis par 2,5%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu