Vairāk nekā 72% strādājošo vēlētos zināt savu kolēģu atalgojumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Postimees/LETA

Vairāk nekā 72% strādājošo vēlētos uzzināt, cik daudz nopelna viņu kolēģi, liecina starptautiskas algu izpētes platformas «Paylab», kas Latvijā darbojas kā karjeras portāla «CV-Online» pārvaldītā algu informācijas datubāze «Algas.lv», aptaujas rezultāti.

Aptaujā secināts, ka strādājošie neatkarīgi no ieņemamās amata pozīcijas darbavietā vēlas uzzināt to, kāds ir kolēģu atalgojums. Aptuveni vienāds skaits vīriešu un sieviešu ir ieinteresēti uzzināt, cik nopelna viņu kolēģi. Turklāt 59% vēlētos arī uzzināt, cik pelna viņu draugi, kaimiņi un paziņas.

Vairāk nekā puse jeb 51% atklāja arī to, ka atalgojuma tēmu pārspriež un dalās informācijā par savu algu ar tuviniekiem un draugiem.

Aptaujas rezultāti liecina, ka daudz atvērtāki ienākumu apspriešanā ar citiem ir tie darbinieki, kuri pelna mazāk nekā vidēji valstī. Turpretī cilvēki, kas ieņem vadošos amatus, mazāk dalīsies ar šādu informāciju.

«CV-Online Latvia» mārketinga un komunikācijas vadītāja Krista Roziņa atzina, ka atalgojuma tēma lielākajā daļā Eiropas valstu joprojām ir tabu. Uzņēmumi parasti mēģina neatklāt informāciju par darba samaksu un saistīt darbiniekus ar konfidencialitātes līgumu. Tāpat arī salīdzinoši reti darba devēji atalgojumu norāda, publicējot darba sludinājumus, kas galvenokārt ir saistīts ar faktoriem, kas varētu nelabvēlīgi ietekmēt uzņēmuma iekšējo mikroklimatu, kā arī papildu informāciju konkurentiem cīņā par labākajiem darbiniekiem un talantiem.

«Darba devēji, kuri publisko atalgojumu visbiežāk maksā vairāk par nozares vai amata pozīcijas vidējo atalgojumu tirgū vai arī «ietaupa laiku», ļaujot pieteikties amata konkursā tiem kandidātiem, kuri ir gatavi izskatīt sludinājumā norādīto atalgojuma līmeni,» teica Roziņa.

«Paylab» veica aptauju interneta vidē no šā gada maija līdz jūnijam deviņās Eiropas valstīs, kopumā aptaujājot 40 262 respondentus. Latvijā algu informācijas datubāzē «Algas.lv» aptaujā piedalījās 4 026 respondenti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu