Sociālās iemaksas pensiju apdrošināšanai pilnā apmērā Latvijā veiktas par 82,7% darbinieku

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Caro/ScanPix

Valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas pensiju apdrošināšanai pilnā apmērā Latvijā veiktas par 82,7% darbinieku, liecina otrdien valdībā izskatītais Labklājības ministrijas (LM) ziņojums par faktiski veikto valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu pensiju apdrošināšanai ietekmi uz personu sociālo nodrošinājumu.

Analizējot darba ņēmēju individuālos datus par aprēķinātajām un faktiski veiktajām obligātajām iemaksām pensiju apdrošināšanai, par 82,7% darbinieku obligātās iemaksas veiktas pilnā apmērā, bet par 1,2% darbinieku aprēķinātās un faktiski veiktās obligātās iemaksas nav bijušas, jo darbinieki saņēma slimības, maternitātes vai vecāku pabalstu vai arī atradās bezalgas atvaļinājumā. Savukārt par 15,8% darbinieku obligātās iemaksas veiktas nepilnā apmērā, bet par 0,3% darbinieku obligātās iemaksas nav veiktas vispār.

LM norāda, ka lielāka neveikto iemaksu ietekme uz pensiju ir personām, kuras sasniegušas 50 un vairāk gadus, kā arī personām, kurām ir tiesības pieprasīt pensiju ar atvieglotiem noteikumiem. Vidēji uz vienu personu neveiktās obligātās iemaksas pensiju apdrošināšanai ir apmēram 430 eiro. Lielākā neveikto iemaksu summa vienai personai ir virs 100 000 eiro.

Līdz 30.jūnijam 64 cilvēki pieprasījuši paziņojumu par darba devēja aprēķinātajām, bet faktiski neveiktajām obligātajām iemaksām. No tiem 56 cilvēki paši veikuši obligātās iemaksas pensiju apdrošināšanai. 17 no šiem Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) veikuši pārmaksāto iemaksu atmaksu.

LM analizējot gadījumus, kad personas pašas veikušas obligātās iemaksas, secinājusi, ka pārsvarā tie ir gadījumi, kad personas apdrošināšanas stāžs nesasniedz 30 gadus. Sasniedzot 30 gadu apdrošināšanas stāžu, aprēķinātais vecuma pensijas apmērs ir lielāks, kā arī šis nosacījums, dod tiesības pieprasīt vecuma pensiju priekšlaicīgi, proti, divus gadus pirms vispārējā pensionēšanās vecuma sasniegšanas.

Šī gada 1.jūlijā kopējais parāds bija 166,79 miljoni eiro, no kuriem 166,79 miljoni eiro jeb 99,4% bija obligāto iemaksu parāds.

LM atgādina, ka no 2011.gada 1.janvāra likums «Par valsts sociālo apdrošināšanu» paredz, ka cilvēks ir sociāli apdrošināts pensiju apdrošināšanai, ja par viņu faktiski ir veiktas obligātās iemaksas. Ja darba devējs iemaksas nav veicis, tad cilvēkam, sasniedzot pensionēšanās vecumu, ir tiesības pašam veikt sociālās apdrošināšanas iemaksas pensiju apdrošināšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu