Lai pierastu pie jaunās nodokļu sistēmas, būšot nepieciešami vairāki gadi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ieviešot nodokļu reformu, nodokļu uzskaite kļūs sarežģītāka. Un ne tikai tāpēc, ka gan uzņēmumiem, gan fiziskām personām, gan nodokļu inspektoriem būs nepieciešami vairāki gadi, lai pierastu pie jaunievedumiem.

Kopumā jaunie likumi neparedz lietas padarīt vienkāršākas, intervijā aģentūrai LETA teica finanšu un juridisko jautājumu konsultants, Latvijas Nodokļu konsultantu asociācijas valdes loceklis Ainis Dābols.

«Skaidrs, ka brīdī, kad notiek jebkādas izmaiņas nodokļu likumdošanā, kļūst sarežģītāks nodokļu inspektoru un nodokļu maksātāju darbs, jo jāpaiet kādam laikam, līdz visi pierod pie jaunumiem. Tam parasti ir vajadzīgi kādi divi trīs gadi. Taču, ja mēs paskatīsimies uz jaunajiem likumiem, tad redzēsim, ka perspektīvā vienkāršošana nav paredzama. Piemēram, ja agrāk uzņēmumi iesniedza ienākuma nodokļu deklarāciju reizi gadā, tad tagad, iespējams, tas būs jādara katru mēnesi,» paskaidroja eksperts.

Pēc viņa domām, visiem - Valsts ieņēmumu dienestam (VID), grāmatvežiem, revidentiem, notāriem - darba tuvākajā nākotnē kļūs vairāk. Jo nodokļu sistēma, kas pašlaik pastāv Latvijā, pēc būtības, ieviesta divos posmos. Pirmais bija 1995.gadā, bet otrs - 2010.gadā. Pie šīs sistēmas visi jau ir pieraduši, noorientējušies, kad, kam, cik un par ko jāmaksā.

Patlaban kardināli tiek mainīta pieeja, un tas visiem nodokļu sistēmas dalībniekiem nebūs vienkārši, sacīja Dābols. «Viena lieta, ka tagad tehniski ieviesīs jauno sistēmu - pielāgos elektroniskās deklarēšanas sistēmu jaunajām likmēm, pārveidos programmas. Cita lieta ir strīdi pēc būtības. Likumi ir jauni, var rasties ļoti daudz nesaskaņu. Paies trīs līdz četri gadi, līdz mēs visi sapratīsim, kā strādāt ar jauno nodokļu sistēmu,» teica Dābols.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu