Latvijas brīvajā dabasgāzes tirgū gāzes tirgotāju mainījuši 350 lietotāji

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Latvijas brīvajā dabasgāzes tirgū gāzes tirgotāju mainījuši 350 lietotāji (situācija pēc 10.augusta), šodien konferencē «Enerģētika 2017» sacīja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes priekšsēdētājs Rolands Irklis.

Vienlaikus vienam lietotājam var būt vairāki gazificētie objekti. Starp kopumā 33 tirgotājiem, kas reģistrējušies gāzes tirdzniecībai, lielākā daļa ir no Latvijas, taču pārstāvēta arī Igaunija, Lietuva, Vācija un Šveice. Noslēgts līgums ar vismaz vienu lietotāju ir sešiem tirgotājiem.

Tāpat Irklis pastāstīja, ka tirgū tiek piedāvāt dažādi produkti, piemēram, mainīgas cenas produkts, fiksētas cenas produkts, atvērts fiksētas cenas produkts (cena ir fiksēta, bet var tik mainīta, par to informējot lietotāju), kā arī finanšu instrumentiem piesaistītas cenas produkts - dabasgāzes tirdzniecības cena piesaistīta Eiropas biržu 'forward' (nākotnes) cenām.

Pēc viņa teiktā, dabasgāzes tirdzniecības cena jūlijā svārstījusies no 17,01 līdz 20,52 eiro par megavatstundu.

Savukārt, pievēršoties reģionālā gāzes tirgus izveidei, Irklis pastāstīja, ka Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Somijas regulatori ir parakstījuši partnerības līgumu, kurā iestādes vienojas par ilgtermiņa Baltijas un Somijas vienota dabasgāzes tirgus risinājumu izvēles procesu.

SPRK skaidroja, ka Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Somijas regulatori ir vienojušies, ka Somijas regulators organizē ekspertu piesaisti, lai kopīgi izstrādātu tarifu noteikšanas modeli Baltijas-Somijas vienotajam dabasgāzes tirgum pēc 2020. gada, kad tiks realizēts «Balticconnector» projekts. Padziļināta izvērtējuma veikšana sekmēs optimālākā risinājuma izvēli un tā ieviešanu Baltijas valstu un Somijas starpā, tādējādi veicinot efektīva un uz attīstību orientēta reģionālā dabasgāzes tirgus izveidi un zemākas cenas patērētājiem.

«Balticconnector» dabasgāzes cauruļvads savienos Somijas un Igaunijas gāzes pārvades cauruļvadu tīklus.

Konferenci «Enerģētika 2017» šodien Rīgā rīko žurnāls «Kapitāls».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu