Ģimenes ārsti VM plāno runāt par kapitācijas naudas palielināšanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijas Ģimenes ārstu asociācija (LĢĀA) šodien Veselības ministrijā (VM), primārās aprūpes jautājumu izskatīšanai izveidotajā darba grupā plāno runāt par kapitācijas naudas palielināšanu un jautājumiem, kas skar e-veselību.

Kā intervijā Latvijas radio teica LĢĀA vadītāja Sarmīte Veide, līdz šim notikušas divas tikšanās, kurās skatīti jautājumi par veselības nozares reformu, kurā ministrija skaidrojusi savu redzējumu, bet ģimenes ārsti - savu. Taču par kapitācijas naudu un e-veselību runāts nav. Tādēļ LĢĀA prasīs skaidrību par šiem jautājumiem.

Veide atgādināja, ka 5.oktobrī ir paredzēta LĢĀA biedru ārkārtas sapulce, kurā tiks vērtēts, kā tiek pildītas streikojošo ārstu izvirzītās prasības. Viņa cer, ka ģimenes ārsti varēs pārtraukt streiku.

Kā ziņots, šodien plkst.15 VM tiksies primārās aprūpes jautājumu izskatīšanai izveidotā darba grupa, kura runās par darba kvalitātes jautājumiem, aģentūru LETA informēja ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders.

Kā aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas (LLĢĀA) vadītāja Līga Kozlovska (ZZS), ministrija kopā ar ģimenes ārstiem iecerējusi noteikt apmēram piecus ģimenes ārstu obligātos kvalitātes kritējus jeb «mērķa rādītājus», par kuriem ģimenes ārsti varētu saņemt papildu finansējumu 150 eiro apmērā.

Vienlaikus Kozlovska sacīja, ka iecerēts arī nedaudz pārstrādāt jau esošos 13 kritērijus, paredzot finansējuma palielinājumu arī tiem. Patlaban par kritēriju izpildi ģimenes ārsts saņem apmēram 3% no kapitācijas naudas, taču LLĢĀA iesniegusi priekšlikumu ministrijai šo finansējumu palielināt līdz 12%, lai motivētu ģimenes ārstus pildīt kritērijus vairāk.

Kozlovska norādīja, ka VM līdz šodienai iecerējusi veikt aprēķinu, cik liels finansējums šādai iecerei varētu būt nepieciešams.

Kā aģentūrai LETA iepriekš teica veselības ministre Anda Čakša, patlaban ģimenes ārstiem izvirzītie kvalitātes kritēriji nav efektīvi un labi apmaksāti, tāpēc Veselības ministrija (VM) un ģimenes ārsti kritērijus kopīgi plāno pārskatīt un iekļaut kapitācijas naudā.

Viņa skaidroja, ka, pārskatot kritērijus un būtībā veidojot jaunus kvalitātes «mērķa kritērijus», paredzēts kapitācijas naudu palielināt par 30%. Kapitācijas naudā iekļaujot arī kvalitāti, tiktu atjaunota kādreizējā kārtība.

Pēc Čakšas paustā, pagaidām nākamā gada budžeta veidošana vēl ir sākuma stadijā un, kaut arī nav garantiju, ka finansējums 2,9 miljonu eiro apmērā ģimenes ārstiem tiks atrasts, ministre kapitācijas naudas palielināšanai nepieciešamo papildu finansējumu budžetam pieteikusi kā vienu no prioritātēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu