Latvija starp OECD dalībvalstīm izcēlusies kā «top reformators»; saņem uzslavas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Latvija šogad bijusi spējīgākā reformatore Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD), piektdien 2017.gada OECD pārskata par Latviju prezentācijā sacīja organizācijas ģenerālsekretārs Anhels Gurijs.

Viņš atzīmēja, ka šis ir pirmais OECD pārskats par Latvijas ekonomiku, kopš tā pievienojās organizācijai, un Latvijā 2017.gadā starp OECD dalībvalstīm izcēlusies kā «top reformators», kas ir apsveicami.

Tāpat Gurijs norādīja, ka Latvijas ekonomika veiksmīgi attīstās - budžets ir sabalansēts, valsts parāds pret iekšzemes kopproduktu (IKP) ir aptuveni 40% apmērā, kamēr OECD vidēji tas ir 100% ampērā. Arī privātā sektora parāds nav liels, finanšu tirgu pārliecība ir augsta, bezdarbs sarūk.

Vienlaikus viņš atzinīgi novērtēja Latvijas centienus palielināt nodokļu ieņēmumus, kā arī pieņemto nodokļu politikas reformu.

Gurijs uzsvēra, ka reformas nav kaut kas, ko tikai sāk un pabeidz - tam ir jābūt domāšanas viedam, visu laiku prātā paturot tālākās izmaiņas un attīstību. Attiecīgi OECD ieskatā Latvijai joprojām ir spēcīgi izaicinājumi, piemēram, produktivitāte ir zema, darbaspēka prasmes neatbilst tirgus pieprasījumam, trūkst inovāciju.

OECD ģenerālsekretārs uzsvēra, ka Latvijā šajās jomās nepieciešams būtisks progress, lai ekonomiku un eksportu vairāk veidotu preces un pakalpojumi ar augstu pievienoto vērtību. Latvijas eksportam jāvirzās prom no zemas pievienotās vērtības, uz dabīgajiem resursiem balstītiem produktiem. Tāpat jāuzlabo veselības pakalpojumu, mājokļu un darbavietu pieejamība.

Jau ziņots, ka piektdien publiskots pirmais OECD ekonomikas pārskats, kopš Latvijas pievonošanās organizācijai. Tostarp OECD paaugstinājusi Latvijas IKP pieauguma prognozi šim gadam līdz 4,3%.

2015.gada sākumā tika publicēts pirmais OECD ekonomikas pārskats par Latviju, kurā tika uzsvērts, ka Latvijas ekonomikas transformācija un ekonomiskā konverģence kopš 90.gadiem ir bijusi ļoti iespaidīga. Toreiz OECD norādīja, ka Latvijai priekšā ir vēl daudz izaicinājumu, piemēram, jāmazina augstais sociālās nevienlīdzības līmenis un nabadzības riskam pakļauto skaits. Tāpat jāturpina strukturālo reformu īstenošana, lai novērstu šķēršļus, kas kavē Latvijas uzņēmumu produktivitātes pieaugumu un Latvijas ekonomikas ilgtspējas konverģenci ar attīstītajām Eiropas valstīm.

Latvija kļuva par 35.OECD dalībvalsti 2016.gada 1.jūlijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu