Vienas stundas darbaspēka izmaksas otrajā ceturksnī par 10,6% augstākas nekā pirms gada

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BNS foto/LETA

Latvijā vienas stundas darbaspēka izmaksas šogad otrajā ceturksnī bija 8,07 eiro, kas, salīdzinot ar 2016.gada attiecīgo laika periodu, pēc sezonāli neizlīdzinātajiem datiem, ir pieaugums par 10,6% jeb 77 centiem, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Savukārt, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem, darbaspēka izmaksas minētajā laika periodā palielinājušās par 8,2%.

Pēc sezonāli neizlīdzinātiem datiem, 2017.gada otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar 2016.gada otro ceturksni vienas stundas darbaspēka izmaksas pieaugušas gandrīz visās jomās, izņemot citus pakalpojumus (ietver sabiedrisko, politisko un citu organizāciju darbību, individuālās lietošanas priekšmetu un mājsaimniecības piederumu remontu, ķīmisko tīrītavu, frizieru, skaistumkopšanas, apbedīšanas un citu pakalpojumu nozares), kur gada laikā tās sarukušas par 0,3%.

Straujāk vienas stundas darbaspēka izmaksas augušas izglītībā - par 16,8%, enerģētikā - par 14,2%, profesionālo, zinātnisko un tehnisko pakalpojumu nozarē (ietver juridiskos, grāmatvedības, reklāmas, inženiertehniskos un arhitektūras pakalpojumus, konsultēšanas pakalpojumus komercdarbībā un vadībzinībās, zinātnisko darbību u.c.) - par 13%, valsts pārvaldē - par 12,9% un tirdzniecībā - par 11,5%.

Lielāka ietekme uz darbaspēka izmaksu straujāku kāpumu izglītībā bija regulārās darba samaksas un darba devēja pabalstu pieaugumam. Enerģētikas nozarē straujāk auga neregulārā darba samaksa, savukārt profesionālo, zinātnisko un tehnisko pakalpojumu nozarē, kā arī valsts pārvaldē – darba devēja brīvprātīgie sociālās apdrošināšanas maksājumi (papildu pensiju, veselības, dzīvības apdrošināšanas iemaksas u.c.), skaidroja statistikas pārvaldē.

Darbaspēka izmaksas stundā ietekmē ne tikai darba samaksas un pārējo darbaspēka izmaksu pārmaiņas, bet arī nostrādāto stundu svārstības gada laikā. Šogad otrajā ceturksnī, salīdzinot ar pagājušā gada atbilstošo periodu, nostrādātās stundas saruka gandrīz visās nozarēs, izņemot informācijas un komunikācijas pakalpojumus, būvniecību, administratīvo un apkalpojošo dienestu darbības nozari un nekustamo īpašumu nozari.

Mazākais vienas stundas darbaspēka izmaksu pieaugums bija nekustamo īpašumu nozarē - par 2%. Šajā nozarē darba samaksas un pārējo darbaspēka izmaksu kāpums bija neliels, savukārt nedaudz pieauga nostrādātās stundas.

2017.gada otrajā ceturksnī augstākās vienas stundas darbaspēka izmaksas bija finanšu un apdrošināšanas darbību nozarē (17,78 eiro), informācijas un komunikācijas pakalpojumos (12,53 eiro), enerģētikas nozarē (11,9 eiro), valsts pārvaldē (10,12 eiro) un ieguves rūpniecībā (8,46 eiro). Savukārt zemākās darbaspēka izmaksas stundā bija izmitināšanas un ēdināšanas (5,46 eiro), citu pakalpojumu (5,76 eiro), nekustamo īpašumu (6,55 eiro), mākslas, izklaides un atpūtas nozarē (6,78 eiro) un administratīvo un apkalpojošo dienestu darbības nozarē (6,88 eiro).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu