OECD Latvijai iesaka samazināt pacientu līdzmaksājumu apmēru par veselības aprūpi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) iesaka Latvijai turpināt samazināt pacientu līdzmaksājumu apmēru par veselības aprūpes pakalpojumiem, liecina piektdien publiskotais OECD ekonomikas pārskats.

OECD norāda, ka līdzmaksājumu apmēra samazināšana nepieciešama, lai uzlabotu veselības aprūpes nodrošinājumu un pieejamību. Turklāt organizācija uzskata, ka jāpalielina no līdzmaksājumiem atbrīvoto cilvēku skaits iedzīvotāju grupās ar nelieliem un zemiem ienākumiem.

Organizācija savā pārskatā skaidro, ka augsts pacientu tiešo maksājumu apmērs par veselības aprūpi samazina tās pieejamību, turklāt pacienti Latvijā maksā būtisku daļu no veselības aprūpes pakalpojumu izmaksām, tostarp par vizītēm pie speciālista, uzturēšanos slimnīcā un farmācijas precēm. Latvijā 2015.gadā pacientu tiešie maksājumi veidoja 42% no kopējiem veselības aprūpes izdevumiem - Latvijai no OECD valstīm bija augstākā maksājuma daļa. Visās OECD valstīs, izņemot Meksiku, šī maksājuma daļa pat nesasniedz 40%. OECD valstu vidējais rādītājs ir 20%.

Vienlaikus organizācija norāda, ka saskaņā ar jaunākajiem pētījumiem izmaksu dalīšana, izmantojot līdzmaksājumu, ilgtermiņā palielina veselības aprūpes izmaksas, turklāt Latvijā augtie pacientu maksājumi par veselības aprūpi ir viens no būtiskiem iemesliem, kāpēc netiek apmierināta vajadzība pēc šīs aprūpes.

Vienlaikus OECD ziņojumā teikts, ka Latvijas mājsaimniecības nav pasargātas no finansiālām grūtībām, kas varētu rasties veselības aprūpes vajadzības gadījumā. 13% iedzīvotāju katastrofāli samazinājušies ienākumi, jo nācās izmantot veselības aprūpes pakalpojumus. Lietuvā ar šādu pieredzi saskārušies 9,5% mājsaimniecību, bet Igaunijā vēl mazāk - 6%. Katastrofāla ienākumu samazināšanās lielā mērā raksturīga nabadzīgām mājsaimniecībām un pensionāriem.

Pēc OECD paustā, kaut arī Latvija salīdzinoši nesen samazināja līdzmaksājumu apmēru, šāda prakse būtu jāturpina, tomēr, lai veiktu šādus soļus, ļoti svarīgi palielināt valsts finansējuma apmēru veselības aprūpei. Organizācija atzinīgi vērtē Latvija 2018.gadam izvirzījusi mērķi uzlabot veselības aprūpes pieejamību, vienlaikus norādot, kas esošais valsts finansējums ir ļoti zems.

Jau ziņots, ka piektdien publiskots pirmais OECD ekonomikas pārskats, kopš Latvijas pievienošanās organizācijai. Tostarp OECD paaugstinājusi Latvijas iekšzemes kopprodukta pieauguma prognozi šim gadam līdz 4,3%.

2015.gada sākumā tika publicēts pirmais OECD ekonomikas pārskats par Latviju, kurā tika uzsvērts, ka Latvijas ekonomikas transformācija un ekonomiskā konverģence kopš 90.gadiem ir bijusi ļoti iespaidīga. Toreiz OECD norādīja, ka Latvijai priekšā ir vēl daudz izaicinājumu, piemēram, jāmazina augstais sociālās nevienlīdzības līmenis un nabadzības riskam pakļauto skaits. Tāpat jāturpina strukturālo reformu īstenošana, lai novērstu šķēršļus, kas kavē Latvijas uzņēmumu produktivitātes pieaugumu un Latvijas ekonomikas ilgtspējas konverģenci ar attīstītajām Eiropas valstīm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu