Tiesa turpinās skatīt «Daimler» kukuļošanas krimināllietu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa šodien turpinās skatīt tā dēvēto «Daimler» kukuļošanas krimināllietu, informēja tiesā. Šī gada maijā lietas skatīšana tika atlikta, lai nodrošinātu videokonferenci ar Kipru, Poliju, Igauniju un lai nopratinātu lieciniekus.

Uz apsūdzēto sola šajā lietā sēdušies bijušā Rīgas mēra Gundara Bojāra tā laika padomnieks un kādreizējais SIA «Rīgas satiksme» (RS) padomes priekšsēdētāja vietnieks Leonards Tenis, cits Bojāra tā laika padomnieks uzņēmējs Armands Zeihmanis un viņa sieva Vita Zeihmane, Zviedrijā reģistrēta uzņēmuma direktors Raimonds Krastiņš, kā arī Agris Koroševskis un uzņēmējs Sergejs Zambers.

Tenis apsūdzēts par kukuļa izspiešanu, izmantojot dienesta stāvokli, kā arī par apzināti un prettiesiski pieņemtu mantiska labuma kukuli lielā apmērā. Krastiņš apsūdzēts par to, ka atbalstīja valsts amatpersonu kukuļa pieņemšanā lielā apmērā un kukuļa izspiešanā.

Vitas Zeihmanes vīram un bijušajam Rīgas mēra Bojāra padomniekam Armandam Zeihmanim apsūdzība «Daimler» krimināllietā uzrādīta par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanas lielā apmērā atbalstīšanu. Pēc likumsargu domām, Zeihmanis kopā ar citām šajā lietā iesaistītajām personām iegādājies viesnīcu Austrijā, tādā veidā atbalstot kukuļa naudas legalizēšanu. Pašam Zeihmanim par kukuļošanu apsūdzība nav celta.

Savukārt Vitu Zeihmani prokuratūra apsūdz par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanas lielā apmērā atbalstīšanu. Koroševskis un Zambers arī tiek apsūdzēti par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas lielā apmērā atbalstīšanu.

Kā ziņots, prokuratūra lietu tiesai nodeva 2013.gada vasaras sākumā, apstiprinot, ka saskaņā ar apsūdzību nodošanai amatpersonām kukuļos saņemti vairāk nekā pieci miljoni eiro (3,5 miljoni latu). Viens no apsūdzētajiem varētu būt piesavinājies gandrīz miljonu eiro (aptuveni 700 000 latu), kas kā kukulis bijis paredzēts nodošanai tālāk citai valsts amatpersonai.

«Daimler» kukuļošanas lieta ir viens no apjomīgākajiem Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sāktajiem kriminālprocesiem tā pastāvēšanas vēsturē. Saistībā ar KNAB atklātajiem noziegumiem tika sākti kriminālprocesi arī vairākās ārvalstīs.

Toreiz Latvijas gadījumā kriminālprocess tika sākts uz aizdomu pamata par to, ka autoražotāja «Daimler» meitasuzņēmuma «Evo Bus» amatpersonas laikā no 2002.gada jūlija līdz 2006.gada decembrim par 117 «Mercedes Benz» autobusu iegādes nodrošināšanu, izmantojot personu un firmu starpniecību, nepamatoti paaugstinājušas iepirkuma cenu un nelikumīgi ieguvušas līdzekļus kukuļu došanai valsts amatpersonām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu