CVK reģistrē parakstu vākšanai atkārtoti iesniegto likumprojektu par grozījumu tautas nobalsošanas likumā atcelšanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) šodien reģistrēja parakstu vākšanai biedrības «Atvērtās pārvaldības partnerība Latvijā» (APPL) ceturto reizi iesniegto likumprojektu, ar kuru biedrība rosina atcelt 2012.gada 8.novembra grozījumus likumā «Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu», informēja CVK.

CVK norādīja, ka iepriekš likumprojekts CVK tika iesniegts 2016.gada vasarā, un 12 mēnešu parakstu vākšana par šo iniciatīvu noslēdzas šodien, savukārt atkārtoto parakstu vākšanu APPL varēs uzsākt rīt, 19.septembrī, un tā ilgs līdz 2018.gada 18.septembrim.

Likums «Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu» neierobežo iniciatīvas grupas tiesības atkārtoti iesniegt vienu un to pašu iniciatīvu, līdz ar to, parakstu vākšanai noslēdzoties, iniciatīvas grupa drīkst CVK atkārtoti iesniegt to pašu likumprojektu, taču iepriekš savāktie paraksti nesummējas, un iniciatīvas grupai parakstu vākšana jāsāk no jauna, skaidroja CVK.

Līdz šim APPL rosinātais likumprojekts guvis niecīgu vēlētāju atbalstu, - parakstu vākšanā no 2015.gada 19.septembra līdz 2016.gada 18.septembrim likumprojekta atbalstam saņemti 1494 paraksti, bet parakstu vākšanā no 2016.gada 19.septembra līdz šodienai - 1239 paraksti, liecina CVK apkopotā parakstu vākšanu statistika. Tajā pašā laikā, lai vēlētāju rosinātu likumprojektu varētu iesniegt izskatīšanai parlamentā, iniciatīvas grupai tā atbalstam 12 mēnešu laikā jāsavāc ne mazāk kā vienas desmitās daļas jeb 155 224 vēlētāju parakstu.

Parakstīties par CVK iesniegtajām un reģistrētajām iniciatīvām vēlētāji var elektroniski, portālā «Latvija.lv», 933 pašvaldību parakstu vākšanas vietās - dzīvesvietas deklarēšanas iestādēs, bāriņtiesās, kuras veic notariālas darbības, pie pagastu vai pilsētu pārvalžu vadītājiem, kā arī pie zvērinātiem notāriem. Par paraksta apliecināšanu pašvaldībās un pie notāriem jāmaksā valsts nodeva, parakstīšanās portālā «Latvija.lv» vēlētājiem ir bez maksas, norādīja CVK.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu