IZM: Nākamgad kopējais valsts finansējums zinātnei pieaugs

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Nākamajā gadā kopējais valsts budžeta finansējums zinātnei pieaugs, uzsvēra Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktore Agrita Kiopa.

Kiopa sacīja, ka zinātnieku satraukumam par valsts budžeta finansējuma pārtraukumu zinātnes organizācijām 2018.gadā nav pamata. «Nākamajā gadā nav gaidāmi nekādi pārrāvumi un ir paredzams Valsts budžeta pieaugums 3,4 miljonu eiro apmērā,» pauda Kiopa.

Minēto pieaugumu veidos 1,4 miljoni eiro IZM budžetā fundamentāliem un lietišķajiem pētījumiem (FLP), kā arī divi miljoni eiro Ekonomikas ministrijas budžetā Valsts pētījumu programmām (VPP).

Kiopa skaidroja, ka jau šī gada decembrī Latvijas Zinātņu padome izsludinās jaunus FLP grantu konkursus visās sešās OECD zinātņu nozaru grupās par 9,5 miljoniem eiro. Turklāt esošās VPP, kuras vēl nav, tiks pagarinātas līdz 2018.gada beigām par 0,44 miljoniem eiro.

Tāpat tiks sāktas trīs jaunas VPP - latviešu valodā, letonikā un enerģētikā par 4,1 miljonu eiro. Savukārt zinātnes bāzes finansējums ir nemainīgs.

Kiopa pauda, ka 2018.gadā tāpat tiek īstenoti finansēti praktisko pētījumu un pēcdoktorantūras projekti par 20 miljoniem eiro.

Kā ziņots, Latvijas Zinātņu akadēmija (LZA) ir satraukta par iespējamu valsts budžeta finansējuma pārrāvumu Latvijas pētniecības organizācijām 2018.gadā.

Kā liecina LZA prezidenta Ojāra Spārīša vēstule Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS) un izglītības un zinātnes ministram Kārlim Šadurskim (V), LZA aicina amatpersonas nekavējoši rīkoties, lai 2018.gadā nepieļautu valsts budžeta finansējuma pilnīgu pārrāvumu Latvijas pētniecības organizācijām.

Šādu risku radot Latvijas Pētniecības un inovāciju padomes lēmuma, kas tostarp paredz nodrošināt valsts pētījumu programmu (VPP) turpināšanu 2018.gadā ar finansējumu 5,7 miljonu eiro apjomā, nepildīšana.

Papildu LPISP lēmums paredz izstrādāt Latvijas tautsaimniecības attīstības vajadzībām atbilstošus konceptuāli jaunus Ministru kabineta noteikumus, kā arī fundamentālo un lietišķo pētījumu (FLP) projektu izvērtēšanas, finansēšanas un administrēšanas kārtību. Lēmums tāpat nosaka, ka noteikumi pēc apspriešanās Latvijas Pētniecības un inovāciju padomē iesniedzami valdībā līdz 1.novembrim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu