VID piemēroto naudas sodu apmērs šogad sarucis par 40%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) piemēroto administratīvo sodu apmērs šā gada pirmajos astoņos mēnešos sarucis par 40%, jo iestāde vairāk ievēro principu «konsultē vispirms», šodien Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē sacīja VID pārstāve Dace Pelēkā.

Šodien Saeimas komisija uzklausīja Valsts kontroles ziņojumu par naudas sodu piemērošanu nodokļu jomā. Valsts kontroles pārstāvji informēja par šovasar noslēgto revīziju, kurā tika vērtēta naudas sodu piemērošanas prakse VID no 2014.gada līdz 2016.gadam. Valsts kontrole secināja, ka šajā laika periodā VID ir piemērojis apmēram 52 000 naudas sodu kopsummā teju 12 miljonu eiro apmērā, taču, Valsts kontroles ieskatā, sodu piemērošana ir nekonsekventa, tiek kavēti procesuālie termiņi, nereti nav iespējams izsekot, kā noteikts soda mērs, kā arī faktiski ir izdevies piedzīt vien 53% no uzliktajiem naudas sodiem.

Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietnieks Ilmārs Šņucins informēja, ka patlaban notiek darbs, lai pilnveidotu VID sodu politiku. Turklāt soda sistēmas pilnveidē tiek ņemts vērā arī Valsts kontroles revīzijā secinātais un ieteiktais.

Savukārt Pelēkā informēja, ka ar VID soda piemērošana sistēmu kaut kas nav kārtībā, tomēr iestāde jau Valsts kontroles revīzijas laikā novērsa virkni nepilnību līdz revīzijas noslēgšanai

Tajā pašā laikā Pelēkā stāstīja, ka VID šogad mainījusi pieeju darbā ar klientiem, vairāk strādājot pēc principa «konsultē vispirms». Rezultātā šā gada astoņos mēnešos VID uzlikto sodu apjoms ir samazinājies par 40%.

«Mēs rūpīgi vērtējam katru gadījumu, lai nesodītu par niekiem. Mēs dodam iespēju novērst grāmatvedības pārkāpumus. Tomēr ir jādomā, ko darīt ar tiem, kurus konsultēšana nemotivē un kuri pat pēc soda naudas uzlikšanas nemaksā nodokļus,» norādīja Pelēkā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu