ĀM: CETA vēl vairāk pastiprinās ciešo ekonomisko sadarbību starp Latviju un Kanādu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Eiropas Savienības (ES) un Kanādas Visaptverošais ekonomikas un tirdzniecības nolīgums (CETA) vēl vairāk pastiprinās ciešo un draudzīgo ekonomisko sadarbību starp Latviju un Kanādu, pēc tikšanās ar Kanādas vēstnieku Latvijā Alēnu Osēru, sacīja Ārlietu ministrijas (ĀM) parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Parlamentārā sekretāre šodien tikās ar vēstnieku, lai atzīmētu CETA pagaidu piemērošanas sākšanu. Tikšanās laikā abas puses pārrunājušas ieguvumus no šī nolīguma un bija vienisprātis, ka no Latvijas puses uzņēmējiem ir interese par sadarbību IT sektorā. Tāpat CETA paver ļoti labas iespējas Latvijas uzņēmējiem arī publisko iepirkumu tirgū, uzsvēra Kalniņa-Lukaševica.

«Jau oktobrī ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) dosies uz Kanādu, kur tiksies ar Kanādas starptautiskās tirdzniecības ministru Fransuā Filipu Šampaņu, kur būs konkrētas nākamā līmeņa sarunas par sadarbību starp abu valstu uzņēmējiem. Nākamgad ceram arī uzņemt Kanādas premjerministru Džastinu Trudo un tad būtu iespēja turpināt sarunas par ekonomikas veicināšanu,» sacīja parlamentārā sekretāre.

Viņa pauda cerību, ka uzņēmēji izmantos CETA sniegtās iespējas un arī ĀM, Ekonomikas ministrija (EM) un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) ir gatava uzņēmējiem sniegt atbalstu. Kalniņa-Lukaševica skaidroja, ka IT ir ļoti perspektīva nozare un jau pirms CETA ratifikācijas norisinājās ciešs dialogs ar IT nozari un tika gūts apstiprinājums par patiesu interesi par Kanādas tirgu no šīs nozares pārstāvjiem Latvijā.

«Ir perspektīvas gan IT produktu pārdošanai, gan arī pakalpojumu jomā, kas neprasa tiešu klātbūtni. Mūsdienās pasaule kļūst arvien mazāka un preču plūsmas var ļoti labi organizēt, tādēļ arī tradicionālo produktu eksportam no Latvijas ir labas iespējas. Sagaidām, ka varētu būt pieaugums pārtikas produktu un arī citu preču eksporta apjomā. IT ir nākotnes lielā iespēja, kur nākotnē varētu būt daudz lielāks naudas apgrozījums un pievienotā vērtība,» norādīja parlamentārā sekretāre.

Viņa piebilda, ka, vērtējot ciešākas sadarbības iespējas starp abām valstīm, tiek domāts, ka pārskatāmā nākotnē Latvijā varētu organizēt biznesa forumu Latvijā, bet tam vēl nepieciešami sagatavošanās darbi.

Savukārt Kanādas vēstnieks Latvijā sacīja, ka Kanādai no šī nolīguma būs tieši tādi paši ieguvumi, kā ES. Viņaprāt, tas ir abpusēji izdevīgs līgums, un Kanādas sabiedrības viedoklis pret šāda mēroga nolīgumu vienmēr bijis pozitīvs.

«ES Kanādā ir ļoti pozitīvs tēls. Manuprāt, CETA oponentu daļa Eiropā ir salīdzinoši neliela un pamatā, es domāju, ka šie oponenti iestājas pret brīvo tirdzniecību kā tādu, nevis tieši šo konkrēto līgumu,» pārliecību pauda Osērs.

Kā aģentūrai LETA norādīja ministrijā, CETA galvenie ieguvumi ir 98,6% muitas nodevu atcelšana, kas padarīs Latvijas preces konkurētspējīgākas Kanādas tirgū un palielinās Latvijas preču eksportu uz Kanādu. Tāpat notiks pakalpojumu tirgus atvēršana, kas dos jaunas iespējas gan tradicionālo pakalpojumu sniegšanai, gan arī tādām nozarēm, kā transports un IT.

Vienlaikus ieguvums ir profesionālo kvalifikāciju atzīšanas noteikumi, kas dos lielākas iespējas mūsu pakalpojumu sniedzējiem regulētajās profesijās. Tāpat būs pieeja Kanādas publiskā iepirkuma tirgum, tai skaitā provinču un pašvaldību līmenī. Visbeidzot, kā ieguvums būs atbilstības novērtēšanas dokumentu atzīšana, kas likvidēs nepieciešamību pēc atkārtotas produktu sertificēšanas Kanādā.

ĀM statistikas dati par Latvijas un Kanādas tirdzniecību norāda, ka vislielāko daļu no Latvijas eksporta naudas izteiksmē pērn sastādīja mehānisko ierīču un elektroiekārtu eksports, sastādot 4,63 miljonus eiro, bet otra visvairāk eksportētā preču grupa 2016.gadā bija pārtikas preces un dzērieni, sastādot 3,29 miljonus eiro.

Savukārt no 2011.gada līdz 2016.gadam Latvijas preču eksports uz Kanādu piedzīvojis stabilu pieaugumu, no 10,7 miljoniem eiro 2011.gadā, sasniedzot 18,8 miljonus eiro 2016.gadā. Bet pakalpojumu tirdzniecības dinamikā vērojams neliels kritums kopš 2014.gada, proti, 2014.gadā Latvija uz Kanādu eksportēja pakalpojumus 19,1 miljona eiro vērtībā, bet 2016.gadā 17 miljonu eiro vērtībā.

Jau ziņots, ka šodien, pēc ES dalībvalstu apstiprinājuma, kas tika pausts Padomē, un Eiropas Parlamenta (EP) apstiprinājuma, provizoriski stājas spēkā CETA.

Pilnībā un galīgi tas stāsies spēkā tikai tad, kad visas ES dalībvalstis būs šo nolīgumu ratificējušas. EK sadarbosies ar ES dalībvalstīm un Kanādu, lai nodrošinātu tā raitu un efektīvu īstenošanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu