Pieņem Kriminālprocesa likuma grozījumus VID Finanšu un Muitas policiju apvienošanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma Kriminālprocesa likuma grozījumus, kas saistīti ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu un Muitas policiju apvienošanu.

Par likuma izmaiņām nobalsoja 66 deputāti, savukārt pret bija 20 - visa «Vienotības» frakcija, izņemot Laimdotu Straujumu, un pāris nacionālās apvienības deputāti.

Šie grozījumi sakārtos arī vairākus jautājumus par Iekšējās drošības pārvaldes darbību.

Jūnijā Saeima pieņēma likumu par VID Finanšu un Muitas policiju apvienošanu. No 2018.gada 1.janvāra darbu jāsāk jaunajai VID Nodokļu un muitas policijai.

Abu policiju apvienošana ir nepieciešama, lai samazinātu izmeklēšanas iestāžu skaitu un veicinātu VID uzdevumu efektīvu izpildi, optimizētu un centralizētu VID struktūrvienības, kuras veic noziedzīgu nodarījumu izmeklēšanu valsts ieņēmumu jomā un muitas lietu jomā.

Šis likuma izmaiņas iepriekš raisīja domstarpības par Iekšējās drošības pārvaldes pakļautību. «Vienotība» pauda uzskatu, ka VID Iekšējās drošības dienestam jābūt Iekšlietu ministrijas pakļautībā vai finanšu ministra pārraudzībā. Savukārt finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) priekšlikumi likumprojektam sākotnēji paredzēja, ka VID ģenerāldirektors ir arī izmeklēšanas iestādes vadītājs Iekšējās drošības pārvaldei. Tomēr vēlāk šis Reiznieces-Ozolas ierosinājums tika atsaukts, bet vietā piedāvāts cits risinājums.

Likumā paredzēts, ka Iekšējās drošības pārvaldei ir savs vadītājs, savukārt VID ģenerāldirektors saņems informāciju par pārvaldes lietvedībā esošajām lietām. Proti, VID būs divas izmeklēšanas iestādes - Iekšējās drošības pārvalde un apvienotā Nodokļu un muitas policija; katrai no tām būs savs vadītājs, kas būs tieši pakļauts VID ģenerāldirektoram.

Likumā noteikts, ka līdz Finanšu policijas un Muitas policijas apvienošanas pabeigšanai, bet ne ilgāk kā līdz 2018.gada 1.janvārim, attiecīgās VID struktūrvienības turpina pildīt tām noteiktos uzdevumus un īstenot normatīvajos aktos noteiktās tiesības. Finanšu policija un Muitas policija beidz pastāvēt ar pilnīgu funkciju, uzdevumu un lietu nodošanu VID ģenerāldirektora noteiktajām struktūrvienībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu