ZM rosinās Krīzes vadības padomi ārkārtas situāciju izsludināt vēl septiņos novados

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Zemkopības ministrija (ZM) rosinās Krīzes vadības padomi izsludināt ārkārtas situāciju vēl septiņos novados, informēja ministrijā.

ZM norāda, ka septiņi novadi – Neretas, Kokneses, Viesītes, Apes, Jaunjelgavas, Pļaviņu un Smiltenes – vērsušies ZM ar aicinājumu izsludināt tajos ārkārtējo situāciju plūdu postošo seku novēršanai, ko izraisīja spēcīgās un ilgstošās lietavas augustā un septembrī.

«Izvērtējot Neretas, Kokneses, Viesītes, Apes, Jaunjelgavas, Pļaviņu un Smiltenes pašvaldību lūgumus ZM aicinās Krīzes vadības padomi izvērtēt iespēju izsludināt ārkārtējo situāciju arī šajos septiņos novados. Arī šajās pašvaldībās daudzi plūdi daudziem lauksaimniekiem ir izpostījuši sējumus un sienu lopbarībai, radot lielus finansiālos zaudējumus,» sacīja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

Jau ziņots, ka pēc stiprajām lietavām un plašajiem plūdiem valdība, pamatojoties uz ZM sniegto informāciju par lietavu un plūdu izraisītajiem postījumiem lauksaimniecības zemēs, izsludināja ārkārtēju situāciju 29 novados Latgalē, Vidzemē un Sēlijā. Ārkārtējā situācija izsludināta Aglonas, Baltinavas, Balvu, Ciblas, Dagdas, Daugavpils, Ilūkstes, Kārsavas, Krāslavas, Līvānu, Ludzas, Preiļu, Rēzeknes, Riebiņu, Rugāju, Vārkavas, Viļakas, Viļānu, Zilupes, Alūksnes, Jēkabpils, Madonas, Lubānas, Gulbenes, Cesvaines, Varakļānu, Krustpils, Aknīstes un Salas novados. Ārkārtējā situācija šajos novados izsludināta līdz 2017. gada 30. novembrim.

Lauksaimnieki, kas plūdu izraisītajos zaudējumos cietuši zaudējumus novados, kuros izsludināta ārkārtējā situācija, kompensācijas saņems par 2017. gadā Vienotajā iesniegumā deklarētajām lauksaimniecības kultūraugu platībām un par 2017. gada ziemāju sējumiem 2018. gada ražai, kuri apsekošanas rezultātā tiks atzīti par plūdos pilnībā bojā gājušiem.

Kompensāciju par sagatavoto sienu saņems saimniecības, kam Lauksaimniecības datu centra dzīvnieku reģistrā ir reģistrēti lauksaimniecības dzīvnieki zālēdāji, un apsekošanā tiks konstatēts, ka sagatavotais siens gājis bojā plūdu rezultātā.

Zaudējumu apmēru rēķinās, ņemot vērā noteiktās vidējās izmaksas uz hektāru attiecīgajām kultūrām. Tās tiks segtas daļējā apmērā. Kopējā kompensāciju izmaksai nepieciešamā summa tiks aprēķināta, ņemot vērā apzinātās bojā gājušās platības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu