Mazumtirdzniecība augustā uzrādījusi straujāko kāpumu pēdējo divu gadu laikā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Pateicoties straujajam pārtikas preču mazumtirdzniecības pieaugumam, kopējais mazumtirdzniecības apgrozījums augustā, salīdzinot ar pagājušā gada augustu, palielinājies par 5,3%, uzrādot straujāko kāpumu kopš 2015.gada augusta, atzina Finanšu ministrijā (FM).

Ministrijā norādīja, ka noteicošā loma straujākam mazumtirdzniecības pieaugumam augustā bija pārtikas preču tirdzniecībai, kamēr nepārtikas preču mazumtirdzniecības pieauguma tempi saglabājušies iepriekšējo mēnešu vidējā līmenī. Līdzīga situācija, kad galvenais mazumtirdzniecības izaugsmes veicinātājs ir pārtikas tirdzniecība, bija vērojama arī iepriekšējā mēnesī, tomēr tad pieauguma temps pārtikas tirdzniecībā bija nedaudz zemāks. Augustā, salīdzinot ar pagājušā gada augustu, pārtikas preču tirdzniecība palielinājās par 7,7%, un tik straujš pieauguma temps pārtikas mazumtirdzniecībā nebija bijis kopš 2014.gada sākuma.

Ministrijā pauda, ka iepriekš gandrīz gada garumā pārtikas tirdzniecības apmēri samazinājās, ko ietekmēja arī no 2017.gada sākuma vērojamais pārtikas cenu pieaugums, bet šobrīd piecus mēnešus pēc kārtas pārtikas tirdzniecībā vērojams pieaugums. Līdzās citiem faktoriem šādu izaugsmi nosaka spēcīgi pieaugušie alkoholisko dzērienu pārdošanas apmēri, kur Latvijas pierobežā Igaunijas un Lietuvas iedzīvotāji izmanto iespēju iegādāties dzērienus par zemākām cenām. Pēc Valsts ieņēmumu dienesta (VID) datiem, alkoholisko dzērienu realizācijas pieaugums Latvijā kopš aprīļa pastāvīgi ir pārsniedzis 10%, taču jūlijā pārdoto dzērienu apmērs bija par 14% lielāks nekā attiecīgajā mēnesī pirms gada. Tikmēr Igaunijas statistikas dati liecina, ka Igaunijā tirdzniecība pārtikas veikalos pēdējos mēnešos ir bijusi par 2-3% mazāka nekā pirms gada, kas daļēji tiek skaidrots ar pārtikas cenu pieauguma ietekmi.

Nepārtikas preču mazumtirdzniecība Latvijā, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo mēnesi, ir palielinājusies par 4,1%, un šādus salīdzinoši stabilus pieauguma tempus nepārtikas preču mazumtirdzniecība uzrāda kopš 2016.gada sākuma, piebilda FM.

Ministrijā atzīmēja, ka no nepārtikas precēm straujākie pieauguma tempi augustā bijuši informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu mazumtirdzniecībā – par 18,8%, mājsaimniecības piederumu mazumtirdzniecībā – par 14,2%, kultūras un atpūtas preču mazumtirdzniecībā – par 18,9%, kā arī sporta preču mazumtirdzniecībā – par 31,3%. Savukārt farmaceitisko piederumu mazumtirdzniecība augustā bijusi par 2,7% mazāka nekā pirms gada. Samērā stabili pēdējo gadu laikā samazinās arī tirdzniecība stendos un tirgos, kas augustā bijusi par 2,7% mazāka nekā pirms gada.

Tāpat ministrijā norādīja, ka degvielas tirdzniecība, kas gada pirmajā pusē būtiski veicināja kopējo mazumtirdzniecības pieaugumu, augustā trešo mēnesi pēc kārtas piedzīvojusi kritumu, salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo mēnesi samazinoties par 2,1% un neļaujot mazumtirdzniecībai kopumā uzrādīt vēl straujāku izaugsmi. Tomēr degvielas tirdzniecības apmēri pa mēnešiem ir visai svārstīgi un precīzi neatspoguļo ekonomiskos procesus.

Pēc FM minētā, atskaitot degvielas tirdzniecību, nepārtikas preču apgrozījuma pieaugums - 6,3% - augustā ir bijis nedaudz straujāks kā vidēji pēdējā gada laikā, apstiprinot, ka privātais patēriņš Latvijā kļūst arvien spēcīgāks.

FM norādīja, ka arī turpmākajos mēnešos ir pamats sagaidīt spēcīgu mazumtirdzniecības pieaugumu, ko turpinās veicināt straujāka ekonomikas izaugsme un algu kāpums. Vienlaikus arī patērētāju noskaņojuma rādītāji šogad uzrāda stabilu uzlabošanos un Latvijas kopējais uzņēmēju un patērētāju konfidences indekss (ESI) septembrī ir sasniedzis augstāko līmeni kopš 2007.gada decembra.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Latvijas mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums šogad astoņos mēnešos, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem, salīdzināmās cenās palielinājies par 3,6% salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu. Tostarp pārtikas preču grupā apgrozījums audzis par 2,8%, bet nepārtikas preču tirdzniecības apmēri palielinājušies par 4,4%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu